Снимка: Pixabay

С идването на пролетта човек обикновено прибира зимните дрехи и обувки в гардероба, след което провежда и пролетно почистване на дома си. Мнозина от шофьорите се ограничават единствено със смяна на гумите, има и такива, които почистват салона и измиват каросерия.

Тези две процедури, между друго, не са излишни, но нещата, които собственикът на автомобил трябва да направи между тези два сезона са много повече. Те са по силите на всеки шофьор и няма нужда превозното средство да се вкарва в сервиз, което съответно означава и много повече разходи.

Смяна на гумите

Сигналът, че зимните гуми трябва да бъдат заменени, идва от времето навън. Когато средите температури се задържат над нулата и асфалтът по улиците престане да замръзва, означава, че този момент е настъпил. Счита, че по-твърдата смес на летните гуми започва да работи ефективно при температури от +5°С и нагоре.
Затова когато въздухът сутрин и вечер не се охлажда до минуса, а през деня стига до +10°С, спокойно може да се посети работилницата за смяна на гуми. Обикновено това се случва през април, но някои шофьори го отлагат за май.

Проверка на налягането в гумите

За самите колела, както и за окачването на автомобили, е вредно както прекалено ниското, така и много високото налягане в гумите. Затова се препоръчва, то да бъде измерване всеки ден преди потегляне с колата. Какви трябва да бъдат стойностите на налягането в гумите обикновено е посочено в инструкцията за експлоатация на автомобила, а също така на вратата или на люка на резервоара.

При сезонната смяна трябва да се провери състоянието на гумите, които се поставят - дали не нарязани и увредени по време на престоя си през зимата.

Проверка на перата на чистачките

При често използване на чистачките техните гумени пера изкарват средно около година и половина, като през зимата те са подложени на по-сериозни натоварвания заради снега и леда, ниските температури и реагенти, изсипвани по пътищата.

Често в началото на пролетта чистачките може да започнат да "мажат" по стъклото и съответно да не се справят със задълженията си дори при ситен дъжд. Затова е по-добре техните пера да бъдат заменени с нови.

Проверка на маслото в двигателя

Дори да не е дошло времето за смяна на маслото в двигателя, в началото на пролетта (още по-добре всеки месец) трябва да се провери неговото състояние. Ако маслото е малко, трябва да се долее, за да достигне нужното ниво.
Също така трябва да се обърне внимание на цвета и прозрачността на смазката, като в нормално състояние тя е кафяво-жълта. Ако маслото и почерняло и в него има много мръсотия, то е добре то да бъде сменено дори по-рано от предвиденото.

Още по темата четете на сайта на Automedia.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase