Снимка: БГНЕС

Продажбите на нови автомобили у нас се свиват с 24,1% през януари на годишна база, като страната ни е на 13-о място в Европейския съюз по спад на регистрациите, става ясно от данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA), публикувани в сряда.

Продажбите на автомобили в Европа се понижават до рекордно дъно през януари, след като мерките за овладяване на коронавирусната пандемия отново натежаха на най-големите пазари на континента, съобщава Bloomberg.

Регистрациите на нови превозни средства се свиват с 26% до 842835 бройки, посочват от ACEA. Испания повежда спадовете сред основните пазари, отчитайки понижение на регистрациите от 52%, докато продажбите в Германия се свиват с почти една трета.

Затворените шоурумове и разтревожените потребители оказаха влияние на пазара на автомобили, а производителите междувременно се борят с глобалния недостиг на полупроводници. Печалбите на много производители бяха спасени от възстановяването на пазара в Китай, като Volkswagen и BMW са сред компаниите, отчитащи по-силни от очакваните печалби.

“Перспективата за продажбите на автомобили в Европа през първата половина на годината остава несигурна”, посочва анализаторът на Bloomberg Intelligence Майкъл Дийн. “Очакванията за близо двоен ръст на печалбите за автопроизводителите в региона са изключително съмнителни”, смята той, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Продажбите на Volkswagen в Европа се свиват с 28%, докато тези на Renault се понижават с 23%. Производителите на луксозни автомобили се представят по-добре, като продажбите на Daimler се свиват с 18%, а на BMW - със 17%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase