Снимка: БГНЕС

Автомобилите са неизменна част от живота на почти всеки един човек. Качването на света на колела определено допринесе за революционно ускоряване на развитието на планетата ни и няма как да си представим света и живота ни без колите.

И докато си мислим, че знаем много неща за автомобилите, за тяхното минало, настояще, че дори и бъдещето, то има доста любопитни неща около колите, за които може би някои от вас не са и подозирали.

И така, подбрахме 7 забавни и любопитни автомобилни факта, просто за развлечение, които може да видите в галерията ни:

60 милиона коли се произвеждат всяка година

Знаете ли, че приблизително 60 милиона коли се произвеждат всяка година по света. Това ще рече 165 000 автомобила за ден, 6875 за всеки час и по 115 в минута. Или почти две коли за всяка една секунда...

Ако можехте да шофирате до луната...

... пътуването до нашия спътник би ви отнело по малко от месец, ако карате със средна скорост от приблизително 100 км/ч. Това не е лошо, но сериозно се съмняваме, че ще може да спрете на Международната космическа станция за да заредите гориво и да си купите чипс...

Първата глоба за превишена скорост

Първата глоба за превишена скорост с автомобил е връчена на водач на име Оултър Арнолд в Ийст Пекъм, Андлия. Той се е движел със скорост 8 мили в час (почти 13 км/ч) в зона, в която допустимата скорост била 2 мили или 3,2 км/ч. Той бил догонен от полицай на велосипед който го глобил 1 шилинг или четвърт британска лира.

Първият автомобилен инцидент

Първият доклад за автомобилен инцидент е от 1891 година в щата Охайо. Джеймс Уилям Ламбърт, изобретател, който изиграл роля в развитието на автомобилите, излязъл на разходка с колата си, която била с едноцилиндров двигател. По някое време возилото се блъснало в дървен кол на пътя, водачът загубил контрол и се забил в обор за коне.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase