Снимка: Pixabay

Готвите се да продадете стария си автомобил, като се притеснявате дали ще успеете да го направите. С малко допълнителна подготовка можете да избегнете някои грешки и да получите максимално висока цена, а също така и да намерите най-подходящия купувач на превозното ви средство, което също не е маловажно.

Експертите от изданието Cheapism създадоха ръководство, което ще ви помогне да реализирате по-добра сделка. То включва 10 съвета, чието спазване не изисква особено големи усилия от продавача. Тяхното изпълнение обаче със сигурност може да бъде само от полза и ще спести както средства, така и притеснения.

Определете правилна цена

Когато планирате да продадете колата си, първата стъпка винаги е да добиете представа какво си струва. В интернет има много специализирани сайтове, като в тях можете да разберете колко струва автомобила ми. Достатъчно е да попълните една форма онлайн, в която да въведете основната информация за превозното средство. Няма да си направите услуга, ако завишите с много цената, но не бива да посочвате и много ниска сума, тъй като това също отблъсква купувачите.

Научете правилата и разпоредбите

Преди да продадете автомобила си, трябва да сте наясно със законовите разпоредби, които трябва да спазвате при сделка. В някои държави законът защитава купувача, който има определен срок след покупката за връщане на колата, ако открие някакви нередности. И съответно трябва да получи парите си обратно.

Подредете документацията

Сега е моментът да съберете и подредите всички документи. Те включват сервизна книжка с историята на автомобила, в която са отбелязани ремонтите и обслужването на превозното средство, документи за гаранция (ако има такива), договори за предишната покупка на автомобила, както и за застраховките, които са му направени.

Направете специализирана проверка

Направете оглед на колата си преди да я продадете. Много сервизи вече предлагат и оценка на автомобила, която ще ви струва пари, но пък с нея ще можете по-лесно да убедите евентуалния купувач, че автомобилът е в добро техническо състояние. Тя също така ще ви помогне да откриете проблеми, за които не знаете. А с тяхното отстраняване можете да постигнете възможно най-високата цена.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Коментари Напиши коментар

8

Самоковец

преди 2 месеца

Дадох пълномощно на сестра ми, казах й да не я продава под 7к и всичко нагоре е за нея. Взе й 7 500.

7

Анонимен

преди 2 месеца

По-лесно ще ми бъде да не си продавам колата.

6

И аз така

преди 2 месеца

До ескимос

Когато човек има добро име и не е немърлив, те хората сами идват.

Всичките ми коли са били в по-добро състояние, когато ги продавам от момента на покупката. Дразни ме всяка забележка.

П.П. Изключение прави първата ми кола. Нея подарих на братовчед ми, защото нямах очи да я продам на случаен човек. На 18 г. не знаех къде се сипва антифриз, къде масло. А и беше голям седан с меко окачване, бая брони и врати отнесе.