Снимка: Pixabay

По-голямата част от пътнотранспортните произшествия са причинени от човешка грешка, което означава, че те са напълно предотвратими. Почти всички шофьори развиват лоши навици зад волана с течение на времето като превишаване на скоростта или хранене по време на движение.

Затова и най-добрият начин човек да бъде в безопасност, е да погледне назад и да види какво е направил грешно. Експертите от изданието Autocar анализираха данни за катастрофите по пътищата по цял свят, за да определя 20-те най-опасни неща, които хората правят в своите автомобили по време на движение.

Шофиране с включени слушалки

Ако радиото ви е повредено или изобщо нямате такова, а не обичате да пътуване в тишина, ви трябва алтернатива. Проблемът на слушалките е, че ви изключват от външния свят. И можете да не чуете, когато някой ви предупреждава със звуков сигнал. Затова и инвестицията във високоговорител с Bluetooth е по-безопасно решение.

Шофиране след употреба на алкохол

Данните показват, че с всяка година броят на инцидентите заради употреба на алкохол от шофьорите се увеличава. Много от тях са с фатален изход, като това е напълно предотвратимо. Ефектите от шофиране в пияно състояние са добре известни, така че, ако сте пил, просто не карайте.

Шофиране след употреба на дрога

Шофиране под въздействие на марихуана е също толкова незаконно, колкото и приемането на самият наркотик. Данните обаче сочат, че само в САЩ близо 15 млн. шофьори си признават, че са сядали зад волана след употреба на марихуана. Близо 70% от американците смятат, че шансовете да ги хване полицията в подобен случай са минимални.

Шофиране уморен

Проучване във Великобритания показва, че около 13% от шофьорите са заспивали зад волана. Два пъти повече от тях признават, че са били съвсем близо до заспиване заради натрупана умора. Американски изследователи стигаха до заключение, че шофиране след само 5 часа сън е толкова опасно, колкото и шофиране в нетрезво състояние. В такива случаи не ви спасяват дори силна енергийна напитка или двойно кафе.

Шофиране без предпазен колан

Никога не е била добра идея, да шофирате без предпазен колан. То е още по-опасно и когато карате по-нова кола с въздушни възглавници. Ако катастрофирате, ще бъде „залепен“ за волана, докато еърбегът ще ви блъсне в обратна посока, а това не е рецепта за оцеляване. Същото се отнася и ако започне да се търкаляте в автомобила, защото не се си сложили колана. Изходът в повечето случаи ще бъде фатален.

Разчитате твърдо много на електронните асистенти

Електронните помощници на водача като адаптивен круиз-контрол, асистент за поддържане на лентата на движение и системата за аварийно спиране ви помагат да пътувате по-безопасно, но не управляват автомобила ви. Все още на пазара не се предлагат напълно безпилотни превози средства, така че отговорността е на човека зад волана.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase