Снимка: Pixabay

Има една блажена категория хора, които винаги знаят на кого какво да подарят за Коледа, и за които пазаруването е удоволствие. За всички останали от нас, разбира се, то е истински ад. Но ако хората, за които търсим подарък, обичат автомобилите, задачата става доста по-проста. Ето 18 идеи за подобни подаръци - практични, забавни или и двете.

Електронен диагностик

Чудесен подарък за онези приятели, които вечно чоплят нещо по колата си. BlueDriver OBD-II е не само уред за разчитане на кодове за грешки от компютъра на автомобила, но и пълноценен диагностик. Включва се в OBD-II порта на колата и се свързва с мобилно устройство през Bluetooth. Може да следи стотици показатели на място или в движение, и да ви посъветва какъв ремонт да направите на база констатираните проблеми.

Сглобяем V8

С няколкостотин отделни компонента, този конструктор от Revell напълно ще ви откъсне от света за часове. И, ако сте достатъчно прецизни, накрая ще ви се отплати с идеална демонстрация как функционира един истински V8 - коляновият вал се върти, буталата се движат, клапаните се отварят и затварят. Струва около стотина евро.

Инструктор за пилоти

Още един подарък за онези, за които върхът на удоволствието е да се разходят до Калояново и да си пробват рефлексите на писта. Garmin Catalyst е нещо като електронен инструктор за пилоти - той записва всичките ви данни и може да ви дава гласови съвети като "повече газ", "по-леко със спирачката" и "отлична траектория". Джаджата ползва данни не само от GPS, но и от вградените си акселерометри и от свързаната с него камера, която монтирате на предното стъкло. След няколко навъртени обиколки ще направи анализ на шофирането ви и ще посочи как да отстраните слабостите в него. Струва към 800 евро.

Класически постер

Отдавна твърдим, че автомобилите - или поне някои от тях - са пълноценни произведения на изкуството. А тук това е факт в буквалния смисъл. Тези постери в лимитирани серии са рисувани от Мирослав Димитров, един от най-успешните български автомобилни дизайнери, работил за Ferrari, Lotus, VW, Bentley и Jaguar (miroslavdimitrov.com).

Камера за задно виждане

В днешно време можете да си поръчате тази изключително практична екстра дори в автомобили като Dacia Sandero. При по-старите автомобили обаче само луксозните модели я имат - освен ако не си вземете преносима като тази ZUS Smart Rearview Camera. Тя се свързва чрез WiFi със смартфона ви и предава картина в доста добра резолюция. Монтирате я върху номера, батериите се зареждат веднъж на два месеца.

Пилотиране в хола

Едно е да играете Need for Speed с джойстика, и съвсем друго - с истински кожен волан, комплект спортни педали и скоростен лост. Воланът в този Logitech Dual-Motor наподобява максимално истинското нещо благодарение на стоманените лагери в него. Преди празниците комплектът бе намален до около 200 евро в големите търговски сайтове.

Пилотски ръкавици

Всеки сериозен "карач" трябва да си има и чифт професионални ръкавици, които да предпазват ръцете от изпотяване и да осигуряват напълно надежден захват на волана. Този чифт от Autodromo е от най-добрите образци, проветрив и само от естествени материали. Цената е подобаваща - около стотина евро. Но има и далеч по-достъпни варианти.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase