Ако има четири колела, волан и педали, значи е автомобил, бе казал някога ексцентричният дизайнер Луиджи Колани в защита на едно от особено смелите си творения. Но в историята на превозните средства има и такива, които не подлежат дори на такава най-обща класификация. Нека видим някои от най-абсурдните и идиотски автомобили, създавани някога.

"Дебелите коли" на Ервин Вурм

Ервин Вурм е доста нашумял австрийски скулптор, който прави поредица, озаглавена "Дебелите коли". Внушението е многопластово: акцент върху проблемите с наднорменото тегло, критика на консуматорското общество и каквото още ви хрумне. Под тази конкретна скулптура се крие истински автомобил - и то не какъв да е, а Porsche 911.

BMW Art Car от Анди Уорхол

Това си е най-обикновено BMW M1 - доколкото този модел може изобщо да се нарече обикновен. Необичайното тук е боята - дело не на друг, а на самия Анди Уорхол. Това е една от дългата поредица "арт автомобили" на BMW, в чието създаване са участвали имена като Рой Лихтенщайн, Дейвид Кагни и Джеф Куунс.

Quasar Unipower

Този... автомобил (?) е рожба на виетнамския дизайнер Нгуен Ман Хан, популярен във Франция под псевдонима Квазар Хан. Нашумял като създател на надуваеми мебели, през 1968 Хан пуска в ограничена серия и това странно превозно средство с формата и вида на стъклен куб. Под екзотичната външност се крият окачване, двигатели и колела от Mini.

Snaefell Laverda

Когато посветиш 10 години и над 10 000 часа работа на автомобилен проект, се очаква поне да си успял да си изясниш какво точно искаш да постигнеш. Не е такъв обаче случаят със Snaefell Laverda на дизайнера Франсоа Норек. Автомобил с вграден мотоциклет? Мотор с кош, който вместо кош има автомобилна кабина? Творението не подлежи на категоризация. Знае се само, че един от множеството използвани компоненти е двигател от Кawasaki 1000RX.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase