Въпреки истеричните маркетингови напъни по отношение на автономно управляващите се коли, такова нещо като напълно самоуправляваща се кола все още не съществува. И няма да съществува поне още няколко години. Безпилотното шофиране по задръстени магистрали, тесни квартални улички и пътища с десетки завои ще е трудно в ясен и слънчев ден. Добавете сняг, дъжд, калпави шофьори или пътна инфраструктура като в България и нещата стават направо невъзможни, пишат от Automedia.

Амбициите по отношение на автономните автомобили навлизат, логично, и в моторните спортове. Да изкараш самоуправляващ се болид на пистата, където той да гони максимални постижения е още по-голямо предизвикателство. И все още е нещо непостижимо.

Пресен пример е едно видео от сериите Roborace. Състезанието е сестринска надпревара на Формула Е, която ще се извършва с автомобили без пилоти. Машината на отбора SIT Acronis Autonomous стартира, но не само че не следва кривата на завоя след старта, а завива надясно и директно се удря в стената. И макар това да е грешка, която би допуснал и човек, в случая никой не е наранен, просто защото никой не кара колата...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase