Снимка: Pixabay

Съвременните автомобили позволяват постигане на много по-ниско потребление на гориво от това, което се получава при повечето шофьори.

Ако сравните показанията от бордовия компютър на колата с данните, предоставени от производителя, ще видите, че разходът е поне 1,5 пъти по-висок. А това означава само едно - има възможност за подобряване на горивото, при това значително. Как обаче може да бъде постигнато това, разкриват експертите от Auto Mail.

Трябва да се уточни, че в случая става дума за движение извън населено място. В градския трафик намаляването на разхода е почти невъзможно заради задръстванията и светофарите, които не позволяват пътуване с постоянна скорост.

На първо място е важно да се постигне така наречената "крайцерска" скорост. Това случва, когато има баланс между аеродинамичното съпротивление и нисък разход на гориво. Дори минималното увеличение на тази скорост води до увеличаване на разхода на енергия на единица път (километър).

Работата е там, че до 80 км/ч за преодоляване на въздушното съпротивление се изразходва съвсем малко енергия от изгаряне на горивото. С увеличение на скоростта пропорционално расте и аеродинамичното съпротивление, тъй като двигателят има нужда от повече бензин, за да поддържа висока скорост. Затова при скорост от 130 км/ч разходът се увеличава 2 пъти в сравнение със 70 км/ч.

Огромно значение за икономията на гориво имат оборотите на мотора. Ако се пътува на втора или трета предавка с 80 км/ч, то разходът, естествено, се увеличава. Затова е най-добре двигателят да работи под 2000 об/мин, като това става с помощта на по-висока предавка на трансмисията. Ако възможно най-рано се включи пета или шеста скорост и това бъде използвано за плавно ускорение, то потреблението на гориво и отделяните вредни емисии ще намалеят.

 

Вижте как да намалите разхода на гориво при дълъг път на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase