Снимка: Pixabay

Въздухът ще си остане толкова мръсен, дори ако броят на автомобилите по пътищата бъде значително намален, показва изследване, цитирано от британското издание Auto Express, цитиран от Automedia.bg. В Шотландия броят на колите през първия месец от изолацията покрай коронавируса намалял с 65%. Това обаче не довело до значително подобрение в качеството на въздуха, установиха учени от Университета в Стърлинг.

Те анализирали нивата на замърсяване на въздуха с фини прахови частици PM2.5, които имат най-голямо влияние върху човешкото здраве. Тестовете били направени на 70 различни места в Шотландия от 24 март (деня след обявяването на мерките против епидемията във Великобритания) до 23 април 2020 г. Резултатите били сравнени с данните за същите 31-дневни периоди от предходните три години.

Установено било, че средната геометрична концентрация на PM2,5 е била 6,6 микрограма на кубичен метър въздух през 2020 г. Въпреки огромната разлика в броя на автомобилите по пътищата, този резултат като цяло бил същият като през 2017 и 2018 г. (съответно 6,7 и 7,4 микрограма).

През 2019 г. нивото на PM2.5 било значително по-високо - 12.8. Учените обаче обясняват това с метеорологично явление, в резултат на което за качеството на въздуха в Обединеното кралство повлиял фин прах от пустинята Сахара. Ако този факт не бъде взет под внимание, миналата година нивото на PM2,5 е било около 7,8.

Изследователите стигнали до заключението, че нивото на замърсяване на въздуха остава същото, но нивото на азотен диоксид намалява. Хората обаче прекарват повече време в домовете си, където качеството на въздуха може да бъде лошо поради отделянето на вредни частици от готвенето и от тютюневия дим.

"Предполагаше се, че по-малкото автомобили на пътя могат да доведат до по-малко замърсяване на въздуха и от своя страна да намалят честотата на свързаните с тях заболявания. Нашето проучване обаче, за разлика от проведеното в Ухан, и Милано, не откри доказателства за намалено замърсяване на въздуха с фини частици в Шотландия покрай изолацията срещу пандемията", казва д-р Рурайд Добсън.

"Това показва, че превозните средства не допринасят значително за замърсяването на въздуха в Шотландия. Хората може да са изложени на по-голям риск от лошото качество на въздуха в собствените си домове, особено ако готвенето и тютюнопушенето става в затворени и лошо проветриви помещения", добавя той.
 

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 1 седмица

До Гаро 36 Ако се откажем от колите и от отопление през зимата въздуха ще бъде чист. И от индустрията също.

50

Така е ..

преди 1 седмица

Въздуха се движи и не стои на едно място над държавите.

49

Me

преди 1 седмица

Там въздуха е чист по принцип. Постоянно *** от морето и океана, замърсяване почти няма.