Снимка: Autonews

Гледката на хиляди нови автомобили, които са изоставени на произвола на съдбата на различни места по света, вече не изненадва никого. Причините са различни, но най-често това се дължи на огромното производство, което няма как да бъде реализирано, особено в условията на мерките срещу Ковид-19.

По света обаче има и много изоставени стари автомобили, като някои от тях са истинска загадка, пише Automedia.bg.

"Волги" и "Москвичи" в пустиня край Мека

Няколко десетки съветски седана ГАЗ-21 и "Москвич", повечето от които нямат двигатели, са най-новата находка на любителите на автомобилни съкровища. Най-странното е, че те са открити в близост до Мека (Саудитска Арабия), като всички коли са в еднакъв светло-син цвят на каросерията.

Кой и как е захвърлил автомобилите си остава загадка. Самият факт, че съветските автомобили са се озовали в Мека също е изненадващ, тъй като от 1938 до 1991 години СССР не поддържа дипломатически или търговски отношения със Саудитска Арабия.

Не е изключено колите да са били докарани на Арабския полуостров от автомобилни ентусиасти. Редом със съветски машини са изоставени няколко класически американски седана от 50-те години, както и доста рядкото BMW 1600.

Четете за другите странни автоморги по света тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase