Пандемията от COVID-19 нанесе огромен удар на автомобилната индустрия. Пострадаха не само производителите, но и фирмите, предоставящи коли под наем.

Някои от най-големите играчи в бранша – като Hertz, дори обявиха фалит. Щети понесоха и фирмите, предоставящи автомобили за каршеринг, които бяха набрали огромна популярност в големите градове в света. Хиляди превозни средства сега са изоставени, като най-сериозно е положението в САЩ.

Гигантски паркинги до стадионите

В момента повечето стадиони в САЩ не работят, тъй като спортните състезания са спрени заради пандемията. Техните паркинги са огромни и доскоро пустееха, но властите в Лос Анджелис разрешиха те да бъдат временен дом на автомобили, давани под наем. Колите се извозват на паркинга на стадиона на бейзболния "Лос Анджелис Доджърс", като в момента там се намират хиляди превозни средства. Паркингът се препълни и се наложи колите да се изпращат на хиподрума "Санта Анита" и на бейзболния стадион на другия тим от Ел Ей - "Ейнджълс".

По-голяма част от изоставените коли са на най-старата фирма за автомобили под наем – Hertz. Нейните дългове достигнаха 24,4 млрд. долара и тя беше принудена да обяви фалит. Какво ще се случи с нейните автомобили, засега не е ясно.

Изоставени за бракуване електромобили

Американската компания за каршеринг Blue Indy, която е на пазара от 2015 г., също не можа да преживее пандемията от COVID-19. Тя също обяви банкрут, но нейният автомбилен парк е по-малък – 280 електромобила. Част от тях бяха дадени на друга фирма за каршеринг от Лос Анджелис, а останалите бяха изпратени в Индианаполис. Там те са изоставени под открито небе, като някои се използват за резерви части, а останалите ще бъдат унищожени. Все още не е ясно, какво ще се случи с мрежата зарядни станции за електромобили, които Blue Indy изгради.

Най-големият безплатен паркинг

Компанията Enterprise, която дава под наем леки и товарни автомобили, успя да избегне фалита. Благодарение на партньорите си, фирмата успя напълно безплатно да настави над 2000 свои автомобила паркинга на "Уелс Фарго Център" вън Филаделфия. Тук играят мачовете си хокейния "Филаделфия Флайърс" и баскетболният "Филаделфия 76". Колите стоят на паркинга безплатно, но ще трябва да напуснат, след като спортните състезания бъдат подновени. Повечето от тези превозни средства са пикапи и миниванове.

Автомобилно гробище на хавайски остров

Пандемията от COVID-19 остави без работи много компании за автомобили под наем в най-популярните туристически райони. Например, на хавайския остров Мауи над 18 000 коли са изоставени на тръстикови полета. Повечето от тях са на компании, разположени на летището Кахулуи, като властите обявиха, че импровизираният паркинг ще работи до възстановяването на полетите от континента, които са спрени заради коронавируса.

Други 6000 автомобила са разположени на паркингите пред стадион "Алоха" и местния културен център.

Как авиобаза става дом на коли за 35 млн. паунда четете на сайта на Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase