Снимки: БГНЕС

Автомобилният салон в Женева ще бъде отменен, след като днес правителството на Швейцария забрани масовите публични събития заради епидемията от коронавирус.

Здравният министър Ален Берсе обяви, че събития, в които участват над 1000 души, се забраняват. Шоуто в Женева трябваше да се състои от 3 до 15 март и миналата година бе посетено от над 600 000 души.

"С оглед на настоящата ситуация и разпространението на коронавируса, Федералният съвет категоризира ситуацията в Швейцария като "специална" в съответствие със Закона за епидемиите", заяви кабинетът след спешното си заседание днес сутринта. "Мащабните събития, включващи повече от 1000 души, се отменят. Забраната влиза в сила незабавно и ще продължи най-малко до 15 март", допълват от прес офиса на кабинета.

Забраната явно засяга и автомобилния салон в Женева, но говорителят на изложбения център Palexpo заяви, че не е получил информация от властите и не може да коментира дали проявата се отменя.

"Чухме съобщението от Федералната служба и знаем какво означава това", заяви той пред Automotive News Europe. Източници на две автомобилни компании, които трябваше да участват в изложението обаче заявиха, че им е казано, че шоуто е анулирано.

В сряда организаторите на автосалона изпратиха на участниците имейл, в който посочваха, че събитието ще се състои по план, въпреки че Швейцария докладва за първия случай на заразен с Covid-19.

Днес, часове преди да бъде обявена забраната, в изявлението на организаторите се казва, че те "внимателно следят ситуацията", но не се споменава за възможна отмяна.

Още по темата четете на сайта на Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase