Снимка: БГНЕС

Американската автомобилна асоциация (AAA) публикува резултатите от любопитно изследване, което показва, че 91% от собствениците на електромобили са имали сериозни притеснения преди тяхното закупуване. Само няколко месеца по-късно 95% от анкетираните твърдят, че са напълно доволни от покупката си.

В началото основните опасения са малкият пробег на колите на ток и недостатъчно развитата мрежа от зарядни станции. Това са двата проблема, които пречат на увеличението на продажбите на електрически превозни средства. Когато обаче човек направи своя избор и си купи електромобил, те бързо изчеват. От анкетираните собственици (71% от тях по-рано не са имали кола на ток) 96% са категорични, че следващият им автомобил също ще е на електричество.

Участниците в допитването твърдят още, че използват електромобила повече отколкото бензиновия си модел по-рано. От тях 78% имат в гаража си и бензинова кола, но по-голяма част от времето си (87%) прекарват зад волана на електрическата, като изминават средно около 60 км на ден. Като цяло 95% от анкетираните твърдят, че всичко ги устройва, като най-важното предимство на електромобилите е, че могат да ги зареждат у дома.

Болшинството потенциални купувачи са притеснени, че мрежата от зарядни станции не е достатъчно развита, но когато си купят автомобил на ток, бързо разбират, че зареждането у дома ги устройство почти напълно. То е много по-удобно от търсенето на зарядна станция, където евентуално и се налага и да чакат на опашка. Затова и 75% от запитаните признават, че зареждането у дома им е достатъчно.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase