Снимка: Pixabay

Ръст на оплаквания и повреди на автомобилите отбелязват сервизите покрай празниците. Причината е в некачествено гориво, най-често с примеси. Най-голям проблем има с дизела, следван от бензина.

По време на пътуването за празниците Владимир Александров забелязал, че колата му се държи странно. Оказало се, че проблемът е запушен бензинов филтър.

Експертите в сервиза категорично посочили, че причина за повредата било некачествено гориво.

Годините шофьорски стаж също са научили Владимир да разпознава кога е сипал гориво с примеси.

От сервиза казват, че колите, които са се озовали там по празниците са били със сходни проблеми - липса на мощност, трудно палене и сериозни поражения.

Най-често те са се сблъскали със запушени филтри, дефекти в горивните системи, а в някои случаи дори с повредени двигатели. Виновник за всички тези проблеми е един и същи - лошото гориво.

"При новите автомобили няма друга причина, която да запуши dpf филтър, освен лошо гориво", обясни пред "Нова тв" експертът Румен Дунев.

В празничните дни оплакванията са стигнали и до Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Заради откритите нарушения са изтеглени над 25 000 литра проблемно гориво.

Става въпрос за дизел с примеси, най-вероятно от бензин, което е възможно да се случи и при превоза.

Експертите обаче са категорични, че по големите бензиностанции по-рядко има проблеми, тъй като контрол има по цялата верига. Въпреки това все по-често се появяват и съмнителни бусове, които превозват гориво с туби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase