Снимка: Reuters

Пазарът на нови коли в Европа се е свил с 3,1% за първите 6 месеца на тази година, но за сметка на това пазарът на мотоциклети и скутетери се е увеличил с 9,1%, съобщава Bloomberg.

Ръстът на продажби на нови мотоциклети в Европа е около 10%, което позволява да се говори за тенденция за отказ от автомобили и замяната им с двуколесни моторни превозни средства, категорични са експертите.

"Тази динамика е свързана с това, че младите хора вече не се увличат толкова по автомобилите, а много от тях не могат и да си ги позволят", смята Щефен Пирер, шеф на автстрийската компания КТМ, която е най-големият производител на големи мотоциклети в Европа.

Италианската компания Vespa, която прави скутери и мотопеди, също се похвали с ръст на продажбите за първото полугодие - 5,9%. На свой ред BMW отчете 7,3% увеличение на продажбите на мотоциклети за периода януари-юли. В същото време ръстът при автомобилите на марката е 0,9%.

Най-силно растат продажбите на електрически мотоциклети - 77% за първите 6 месеца на 2019 г., като общият им брой достига 34 000 единици. В KTM се надяват до края на годината да продадат 65 000 мотоциклета на ток, а през 2021 г. да достигнат годишен обем от 100 000 продажби.

В цифри превъзходството на новите автомобили в Европа засега все още е тотално - 15,1 млн. бройки срещу 1 млн. мотоциклети и мотопеди.

Още новини за света на моторните средства четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase