Снимка: архив, Булфото

Намалява броят на колите у нас - за пет години и половина регистрираните автомобили у нас намаляват с 4,8%. Към 1 юни регистрираните коли у нас са били 2 768 млн. броя, сочат данните на Евростат и МВР.

Увеличението на броя коли в големите градове се дължи по-скоро на миграцията на хората към градовете, отбелязва "Труд".

Сред страните от ЕС има само три, в които има спад в броя на регистрираните леки коли през периода от 2013 г. - 2017 г., сочат обявените вчера данни на Евростат.

Още по темата

Освен България, това са Франция със спад от 2,6%, и Литва, където намалението е с 25%. Но намалението в Литва се дължи на това, че всички коли без технически преглед или без застраховка “Гражданска отговорност” през 2014 г. бяха дерегистрирани.

България изостава и по брой на автомобилите спрямо населението. На първо място по този показател в ЕС е Люксембург, където на 1000 жители има 670 леки коли. На второ място е Италия с 625 автомобила на 1000 жители. Други страни с висок процент на моторизация са Финландия (617 автомобила), Малта (613 автомобила) и Кипър (609 автомобила).

България влиза в петте страни от ЕС с най-малко леки коли спрямо населението. У нас има около 390 коли на 1000 жители. По-зле са само в Хърватия, Латвия, Унгария и Румъния. Като северната ни съседка е на последно място само с 261 коли на 1000 жители.

В ЕС нарастват колите с алтернативни горива, включително хибриди.

През 2017 г. най-голям дял на алтернативните горива при регистрираните нови коли се наблюдава в Полша (8,7%) и Италия (8,2%).

Делът на колите с алтернативно гориво зависи от различни стимули, които предлагат правителствата като например данъчни облекчения, субсидии или специфични привилегии, като например достъп до ленти за градския транспорт, безплатен паркинг и др.

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 2 години

Мисля да си купувам Пасат СС, автоматик. Моля за мнения за колицата - как се държи на пътя, добре ли ускорява, стабилни ли са спирачките. Благодаря.

61

Анонимен

преди 2 години

Че това лоша новина ли е?В София не трябва да има поне половината от тях.

60

Анонимен

преди 2 години

С 442 лв. месечно не кола, ами и колело не мога да си позволя. За 4 живота ще събера за хубава кола.