Снимка: Pixabay

За повечето от нас шофирането е свързано с три педала и ръчка. Но съвсем скоро вероятно ще кажем сбогом на ръчната скоростна кутия, а бъдещите поколения така и няма да усетят удоволствието и удовлетворението от това, да сменяш скорости, докато преминаваш през градския трафик.

Краят е близо

Промяната се забелязва най-силно в Америка. Статистиките показват, че през 2018 година по-малко от 3% от колите са излязли от шоурумите с ръчна скоростна кутия. И въпреки ситуацията в САЩ да е най-драматична, Европа се опитва да я догони. Само във Великобритания регистрираните коли с автоматик са скочили с 10% от 2011 до 2017 година. Но какво убива колите с ръчка?

Компаниите просто дават на потребителите това, което искат.

В последно време хората не искат просто кола, а луксозна кабина, в която да се чувстват удобно и щастливо. Място, опаковано в безопасност и стил. Възможността на колата да те закара от точка А до точка Б остава на второ място, следвана от това колко е икономична и тиха. Най-важното за потребителите е... атмосферата.

Промяната на нагласата на хората е причината, поради която се появиха електрическите ръчни спирачки. Добрата стара ръчка в средата на купето заема място, а и е непохватна.

Подобно е положението с ръчната скоростна кутия, която има нужда от тунел до централната част на купето, където се свързва със скоростния лост. При автоматика всички тези заемащи място атрибути се премахват и се ограничават до машинния сектор, където принадлежат.

Дизайнерите също получават пълна свобода да измислят начина, по който ще изглежда купето. Те могат да проектират и преместят лостовете така, както си искат, за да предадат на автомобила по-минималистичен вид. Това обаче не е единственият проблем.

Идва електрическата кола

Независимо дали ви харесва или не, електрическите коли стават все по-популярни, а да сложиш ръчна скоростна кутия на ел. автомобил е все едно да топлиш вода в шоколадов чайник.

Дните на ръчната скоростна кутия са преборени, тъй като колкото повече коли използват автоматик, толкова по-усъвършенствани и по-евтини ще станат те. По-евтиният автоматик ще изтласка ръчката в ъгъла, тъй като по този начин ще неутрализира аргумента, че ръчната скоростна кутия е по-практична, защото е по-евтина.

А по цял свят правителствата обсъждат как колите с двигател с вътрешно горене трябва да умрат за да спасят човечеството. А единственият заместител са именно електрическите коли. Мерките включват пълната забрана на дизелови и бензинови автомобили до 2040 година. Това на практика означава, че вероятността след 21 години да няма нито една кола с ръчка на пътя е голяма.

На прага сме да кажем сбогом

С оглед на събитията в автомобилния свят, може би е време да се сбогуваме с ръчната скоростна кутия. Хората, които обичат коли, винаги ще намерят начин да се любуват на това което карат, но краят обезателно е тъжен. А бъдещите деца най-вероятно ще приемат ръчките за нещо от света на старите хора с бавни коли, които "не са готини“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase