Снимка: Reuters

Дъщерното поделение за батерии на китайския гигант Great Wall Motor планира да построи огромна фабрика на европейска територия. Информацията бе съобщена публично от Ян Хонсин, главният мениджър на предприятието SVOLT.

Инвестицията ще е на стойност около 2 милиарда евро, като все още не е ясно къде точно ще се строи заводът. Засега няма коментар и дали България, където се намира единствената производствена база на Great Wall в ЕС, ще има някакви предимства при избора.

Бъдещото предприятие на SVOLT ще е с внушителния капацитет от 20 гигаватчаса годишно при старта на производството през 2022, като през следващите три години ще порасне до 24 гигаватчаса.

Според Ян, европейската фабрика ще снабдява с батерии както гамата на Great Wall, така и други компании. Мениджърът потвърди, че вече се водят преговори "с германски и френски производители" на автомобили.

SVOLT се отдели от компанията-майка Great Wall през миналата година и вече започна да строи първия си самостоятелен завод в Чанджоу, който ще е с краен капацитет 70 гигаватчаса. Дружеството планира общо пет производствени бази по цял свят, включително по една в Европа и САЩ, съобщава AutoMedia.bg.

Освен това SVOLT има "добър напредък" в разработването на литиево-йонна батерия, която да не ползва кобалт - един от най-скъпите и замърсяващи компоненти.

Още новини за автомобили четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase