Снимка: Mazda

Японският производител Mazda обяви намеренията си да създаде нов електрически модел, както и няколко plug-in хибриди през следващите няколко години. Информацията бе потвърдена от главният изпълнителен директор на марката Акира Марумото пред изданието Auto News.

По думите му изцяло новият електрически модел ще бъде готов още следващата година, докато хибридните автомобили ще бъдат представени между 2021 и 2022 г. Причината за подобен ход се оказва постоянно променящите се изисквания за отделяното количество вредни емисии.

"Най-новият двигател Skyactiv-X, който влиза в експлоатация тази година, отделя по-малко от 100 г/км въглероден диоксид. Въпреки  трудностите, които очакваме следващата година, ще изпълним намеренията си за пускане на новите ни модели", каза още Марумото.

Към момента не са известни подробности за модела на ток, но вероятно той е напълно нова разработка, която няма да е базирана на нито един съществуващ автомобил на марката. Самата електрическа система ще бъде създадена самостоятелно, без помощта на Toyota и Denso, които са основните партньори на Mazda в подобни проекти.

В плановете на компанията влизат още подобряването на следващия двигател от семейството Skyactiv-X. В ход е и повишаване на ефективността на дизеловите двигатели, използвани в Mazda 6 и CX-5.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase