Снимка: архив Reuters

С 18% са намалели продажбите на нови дизелови автомобили както в Европа, така и в България. Това показват данни на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа, които сравняват първото тримесечие на 2019 г. с това през миналата година.

Регистрациите на дизеловите коли намаляват във всички държави членки с изключение на Германия, Естония, Латвия и Литва. Така делът им на пазара спада с 6% и стига до 32,3 на сто. В България бройката им се топи от 4810 на 3936, пише "24часа".

Търсенето на автомобили, движещи се с бензин, съответно се увеличава. Ръст има в четири от петте най-големи пазара на коли в ЕС, като изключение прави единствено Германия, където има спад на продажбите на бензинови коли от 5,8 на сто. Най-много са скочили продажбите в Италия - с 21,6%. В резултат на това пазарният дял на бензина се е увеличил от 55,5 на 59,3% през първото тримесечие на годината.

Високи цени, липса на бонуси, станции... Защо не купуваме електромобили?

В България продажбите на бензинови коли са скочили с 15,1%, като автомобилите се увеличават от 4546 на 5232.

Леките коли, задвижващи се от алтернативно гориво, съшо имат рязко увеличение - търсенето им нараства с 25,9%, което се дължи най-вече на електрическите автомобили. Там увеличението е с 40%, а броят на регистрираните коли в Европа е 99 174. От тях с най-голям ръст на продажбите са превозните средства с електрически батерии - с 84,4 на сто. Няма промяна при plug-in хибридите - електрически коли на ток с двигател с вътрешно горене, който служи като генератор, когато батерията започне да се разрежда критично.

Хибридите от своя страна се представят добре с ръст от 33,3% и са продадени общо 184 808 коли през първото тримесечие на 2019 г.

Хората губят интерес към превозните средства на газ, съответно регистрирането на коли на природен газ и втечнен петролен газ е намаляло със 7,2%.

Ръстът на продажбите на алтернативни коли в България е 68,3% - от 391 на 658.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase