Снимка: Twitter

За 40 години рали Дакар, или Париж - Дакар, е преживяло не една и две метаморфози.

Всичко започва на 26 декември 1978 г., когато се сбъдва мечтата на Тиери Сабен. Тогава започва първото рали Париж - Дакар, от Франция до Сенегал.

В следващите години обаче маршрута се променя и състезанието се мести в Южна Америка, заради терористични заплахи в Мавритания.

Първите 30 години от историята си, ралито се провежда в Африка и 11 години в Южна Америка, организаторите на състезанието обявиха, че ралито се мести в Близкия Изток и по-точно в Саудитска Арабия.

"След 30 години, прекарани в откриването на красотата на Африка и десетилетие от приключения, изследвайки великолепният пейзаж на Южна Америка, се отваря нова глава в историята на Дакар, като най-голямото рали в света дебютира в Близкия изток и Саудитска Арабия", съобщиха организаторите от Спортна организация Амори.


Новата пустиня

Директорът на Рали Дакар Давид Кастера, заяви, че "главната идея на рали Дакар е да откриваш, приключението", предаде DW.

Кастера заяви, че вече с нетърпение очаква проектирането на трасето в "монументалната география, създадена за най-дръзки маршрути".

"Ние сме разглезени с избора. Спорт, навигация, волята да надминеш себе си - всички тези аспекти ще бъдат изследвани на тази територия", заяви още бившият състезател в ралито.

Саудитският принц Абдулазис бин Турки ал Файсал ал Сауд, който е начело на спортното министерство на страната и самият той е страстен автомобилен състезател, заяви че кралството е развълнувано да бъде следваща дестинация за ралито.

"Визията и ръководството на нашите лидери направиха нашите мечти и амбиции безгранични и поведоха спортната сцена в Кралството по успешен път", заяви ал Сауд.

Богатото на нефт кралство приютява мотосъстезания от всякакъв вид в последните две десетилетия на основните писти в Бахрейн и Абу Даби. Formula 1, Moto GP, Formula E и други състезания вече включват стартове в Саудитска Арабия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase