Снимки: Reuters

С новите правила, които Европейската комисия предложи в началото на седмицата, пътищата в цяла Европа ще станат още по-безопасни.

До 2022 г. новите автомобили в съюза ще бъдат внасяни с технология за автоматично ограничаване на скоростта, която според експертите е "голям скок в сигурността на пътя“.

Освен това колите ще бъдат оборудвани със системи за автоматизирано аварийно спиране и електронни записващи устройства, предназначени да "съхраняват важни данни за състоянието на колата в момент непосредствено преди сблъсък“.

С новите системи ще бъдат оборудвани не само колите, но също така ванове и тирове.

Съвкупност от видеокамери ще следи за знаци за ограничение на скоростта, а компютърът ще приема данните от GPS-а, като след това ще информира водача за подходящата скорост с която трябва да се движи и автоматично ще я намаля.

Системата за аварийно спиране пък ще следи за велосипедисти и пешеходци, които изненадващо изскачат пред колата, и ще активира светкавично спирачките.

В процес на разработка са и системи, които ще предотвратяват качването на пияни шофьори зад волана.

"С тези действия ще предотвратим близо 25 хил. смъртни случая в следващите 15 години“, казват от Европейският съвет за транспортна безопасност.

Разбира се, приемането на предложенията може да отнеме време заради предстоящите избори за Европейски парламент. Отделните държави също трябва да преценят, дали да приложат правилата на територията си.
Но дори и да го направят, всеки шофьор може да надвие системите за безопасност и да обезсмисли прилагането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase