Снимка: Volvo

Преди дни шведският производител Volvo обяви, че през 2020 г. ще ограничи максималната скорост на всички свои нови автомобили на 180 км/ч. От компанията посочиха като причина постигане на максимална сигурност (нулева смъртност) за возещите се в колите на марката хора.

Изявлението на Volvo предизвика доста спорове и коментари - както сред феновете на марката, така и сред автомобилните експерти. Именно последните са на мнение, че подобно намаляване на максималната скорост не представлява решение на проблемите с безопасността, а и изцяло маркетингов ход от страна на компанията.

Според експертите в наши дни повечето производители ограничават скоростта на своите модели в рамките на 250 км/ч, но това по никакъв начин не се отразява на статистиката за пътно-транспортни проишествия. Причината е, че катастрофите рядко се случват при подобни скорости, поради простата причина, че голяма част от шофьорите никога не развиват дори 200 км/ч. Съответно, ограничението от 180 км/ч няма как да повлияе на статистиката.

"Повечето инциденти, до които се стига заради превишена скорост, се случват в градски условия, където ограничението е много по-малко. Дори при пътуване извън града достигането на 180 км/ч е много рядко, така че това не е решение", коментират експерти

Според специалистите, причините за високата смъртност на пътя трябва да се търсят не само при превишенията на скоростта. Големи проблеми са още шофирането в нетрезво състояние, както и отвличането на вниманието от пътя.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Коментари Напиши коментар

18

До 21

преди 3 години

Добре се самоописваш, но нормалните хора не сме като теб.

17

Анонимен

преди 3 години

По Българските аутобани тази скорост е просто смешна. При нас бай гъзар иска да е пръв, да светка, да натиска, да се тупа в гърдите колко е по по най. Много голяма част от българската младеж е такава , компенсира или за липсата на мозък или за липсата на пари и внимание на родителите си. Други са си просто любители на екстремни спортове. Докато не се вкарат камери и автоматично санкциониране няма да се оправи това поведение. Най добре е и да има обособени места за гъзареене на горните групи

16

Боби62

преди 3 години

....тогава ще има по- малко разбити семейства и по- малко смърт по пътищата! От нас зависи.....