Снимка: Reuters

Три дни преди началото на новия сезон във Формула 1, световният шампионат остана без своя директор на състезанията. На 66 години в Мелбърн внезапно почина Чарли Уайтинг, човекът, когото зрителите виждаха да дава старта на всяка една надпревара от над 20 години насам.

ФИА потвърди смъртта на Уайтинг, а причината е белодробна емболия, съобщава AutoMedia.bg.

Уайтинг зае поста директор на състезанията във Формула 1 през 1997 година, като отговаряше и за подобряване на безопасността. Точно той беше движещата сила в налагането на системата Halo за началото на миналия сезон.

Уайтинг влиза във Формула 1 през 1977 година като механик в Hesketh, след това се мести в Brabham, където стига до главен механик и има важна роля за спечелването на двете титли на Нелсон Пикет с тима през 1981 и 1983 година. Уайтинг остава в тима до 1988, когато Бърни Екълстоун го продава и след това преминава във ФИА.

Президентът на ФИА Жан Тод нарече Уайтинг "страхотен директор на състезанията, централна фигура във Формула 1, верен приятел и харизматичен посланик на спорта".

От ФИА все още не са съобщили кой ще поеме функциите на Уайтинг този уикенд, както и в хода на предстоящия сезон, който започва с Гран при на Австралия в неделя.

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 2 месеца

Не е за жалене
Тоя колко милиони е усвоил...

2

Анонимен

преди 2 месеца

къде ги загуби?

1

House M.D.

преди 2 месеца

Формула 1 загуби легендарния директор Чарли Уайтинг

Да го потърсят с Гугъл, защото българските власти са неспособни да намерят дори бозона на Хигс.