Снимка: архив, Reuters

Японският автомобилостроител Хонда обяви днес намерението си да затвори през 2021 година завода си в британския град Суиндън, излагайки на риск 3500 работни места и нанасяйки нов удар срещу страната, която е изправена пред труден Brexit, съобщи Франс прес.

Потвърждавайки информацията, която циркулираше от вчера, Хонда оправда внезапното си решение с необходимостта да преразгледа производствения си модел в динамичния контекст на световния автомобилен пазар.

Европейската централа на Хонда ще остане във Великобритания , се уточнява в комюникето на компанията.

"Взимайки предвид безпрецедентните промени, които се отразяват на сектора ни, от съществено значение е да ускорим стратегията ни за електрификация на превозните средства и за преструктуриране на световните ни дейности. Това решение не бе взето необмислено и дълбоко съжаляваме за създадените от него трусове", заяви шефът на Хонда за Европа Кацуши Инуе, цитиран в комюникето.

Заводът в югозападния британски град Суиндън сглобява седана Сивик. Над 150 000 превозни средства се произвеждат там всяка година и се изнасят в над 70 страни.

Хонда ще спре производството на Сивик и в Турция през 2021 година, потвърди Инуе.

Японската компания, която няма друг завод в Европа, ще изнася от Япония.

В началото на февруари друга японска компания, Нисан, предизвика изненада, отказвайки се от производството на кросоувъра Екс-Трейл в завода си в североизточния английски град Съндърланд, като косвено се оправда с Brexit.

В края на януари Еърбъс предупреди за "много болезнени" решения при Brexit без споразумение. Подобно предупреждение отправи и японският премиер Шинзо Абе.

Де факто няколко японски компании от различни сектори вече предприеха в някои случаи радикални мерки заради безпокойства от развоя около Brexit.

Решението на Хонда за затваряне на единствения британски завод не е свързано с Brexit и е следствие от глобалните промени в автомобилната индустрия. Това каза каза днес старшият вицепрезидент на Хонда за Европа Иън Хауълс пред радио Би Би Си, цитиран от Ройтерс.

"За нас това не е въпрос, свързан с Brexit. Решението бе взето на основата на глобални промени", заяви Хауълс.

Той уточни, че Китай, САЩ и Япония са страните, в които компанията трябва да насочи инвестициите си.

"Въпреки че сме били ясни относно позицията ни за Brexit, винаги сме гледали на това като на нещо, през което трябва да преминем", каза той.

Великобритания обяви, че е дълбоко разочарована от решението на Хонда да затвори единствения си завод във Великобритания.

"Великобритания е един от лидерите в развитието на тези технологии и заради това е много разочароващо за нас, че това решение бе взето сега", заяви министърът за бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Грег Кларк.

"Това е унищожително решение за Суиндън и Великобритания", добави Кларк.

Хонда обяви, че е информирала служителите за така нареченото й предложение за затваряне на завода в Суиндън, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase