Търговците на автомобили в Германия са изправени пред предизвикателството да продадат непродаваеми автомобили. По автокъщите залежават десетки хиляди дизелови автомобили, чиято цена стремглаво пада.

Акайгюн Хасан до скоро е продавал на печалба дизелови автомобили от висок клас, но новите еконорми са на път да съсипят бизнеса му.

"Този автомобил е Пасат, отговаря на нормата Евро 6. Преди половин година щеше да струва €28 000, после свалихме на €21 000, но още няма кой да го купи", обяснява търговецът пред Deutsche Welle.

Дизеловите автомобили, чиито лизинг е изтекъл, вече задръстват паркингите на автокъщите. Мнозина от автотърговците се притесняват, че ще фалират.

"Според нашите преценки при автотърговците залежават около 350 00 превозни средства, които отговарят на стандарта Евро 5", обяснява Улрих Кьостер

Общата стойност на тези автомобили се изчислява на €5 млрд., а средно колите остават при търговците по 106 дни, които обаче носят още разходи.

Колите, които отговарят на стандарта Евро 5, са на по 2-3 години и са прекалено нови, за да бъдат бракувани. Могат да се върнат на пътя, ако бъдат преоборудвани, но това струва над €3500 за автомобил.

Склонни ли са търговците да инвестират, за да продадат автомобилите?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase