Снимкa: Ford

Компанията Ford представи на автосалона в Детройт най-радикалния вариант на купето Mustang. Това е версията Shelby GT500, която е получила 5,2-литров V8 с компресор, чиято мощност превишава 700 к.с. Това превръща автомобила в най-мощния модел на Ford в цялата история на марката.

Въпреки че като обем този двигател се доближава до мотора Voodoo, поставян на Mustang Shelby GT350, между двата агрегата няма почти нищо общо. Новият двигател е високооборотен, атмосферен, като благодарение на компресора Roots и течния интеркулер, мощността му превишава 700 к.с.

Специално за GT500 е разаботен нов алуминиев блок на мотора с увеличени канали за охлаждащата течност и маслото, а също така и усилени основни компоненти. Двигателят работи в комбинация с роботизирана скоростна кутия, която за първи път се поставя на Mustang. Това е 7-степенен агрегат Tremec с два съединителя, който сменя предавките за 100 милисекунди.

Водачът има на разположение 5 режима на работа на трансмисията и мотора, като сред тях са пистов и за драг-надпревари. Първият е предназначен за любители, които искат да се пробват на писта, а вторият – за ускорение на права отсечка.

Още информация и снимки на новия модел вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase