Снимка: pixabay

Ако бъдем хванати с алкохол зад волана и ни санкционират по Закона за движение по пътищата, то ще трябва да духаме на дрегер, който само при нулеви резултати ще ни позволи да запалим автомобила, с който се движим. Това предвиждат от "Пътна полиция" като се позовават на положителни практики от чужбина.

Устройствата се казват алкохолни имобилайзери и само при наличието на нулеви стойности на алкохолни пари в издишания въздух, ще позволяват на колата да потегли. Системата е разработена от Холандския институт за пътна безопасност. Експертите създали уреда по заръка на Европейския съвет по транспортна безопасност.

Въвеждането му в повечето новопроизведени автомобили е залегнало и в програмата 2020-2030 на ЕС. Предвижда се това да се случи в цяла Европа, но първоначално да се оборудват автомобилите само на провинилите се водачи.

Алкохолни имобилайзери трябва да бъдат инсталирани и на транспортните средства, които превозват опасни товари, училища и обществени автобуси и автопаркове на фирми и държавни организации. Залегнало е такива устройства да се сложат на хора "склонни към злоупотреба с алкохол". За последните обаче това трябва да е доказано с медицински документи.

В България се предвижда такива уреди да бъдат инсталирани тестово на 200 автомобила до 2020-а година, пише в. "Монитор". Във Франция обаче устройствата няма да са тестови, а вече са въведени със закон. Там до края на годината ще има 65 000 автобуса, които ще са оборудвани с алкохолните имобилайзери. Във Финландия рейсовете ще са 10 000.

Европейският регламент е по-щадящ за шведите, за където са предвидени 100 000 уреда, но те ще се поставят единствено доброволно, без да е необходимо преди това шофьорът да е извършил нарушение, свързано с употребата на алкохол. В Белгия пък всеки джигит, качил се почерпен зад волана, ще се сдобива с алкохолния имобилайзер.

Отново на базата на международния опит, който трябва да ползваме и у нас, се предвижда нарушителите, заловени с алкохол, да заплащат медицински прегледи. На тях трябва да се получи сертификат, че не са зависими от алкохола.

От "Пътна полиция" пък ще трябва да свалят данните от имобилайзера на всеки 6 седмици, като два месеца преди края на наказателната програма, предвидена в евентуална нова промяна в закона, данните от уреда ще се събират в досие, което ще се изпраща в КАТ. При данни за повече от три прекъснати захранвания, или иначе казано при три опита за запалване след употреба на алкохол, наказанието на водачите ще се увеличава. Подобни правила се предвиждат за Швеция, не е изключено обаче те да се въведат и у нас.

В Германия готвените санкции са още по-сериозни. Там се предвижда до 5 години затвор ако провинил се водач опита да запали колата без имобилайзера или пък се опита да го демонтира.
 

Коментари Напиши коментар

12

koko

преди 2 години

Звъниш на 112 да дойдат и да духат ама и да го оближат за нарко, ако всичко е ок палиш!

11

Алтерниращ веганист

преди 2 години

Дуxате на собственика на колата а той ви води на мол!
Като гледам броя на липсващите коментари правя извода че далеч не съм единствения който ви е пратил такива послания.
На такива заглавия, такива коментари.
Казах да не триеш.

10

Анонимен

преди 2 години

мижи да те лажем,отваряш една найлонова торбичка от тънките , нанизваш я на мундщука стисваш и си готов