Снимка: Булфото

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" с искане да бъде удължен гратисния период, в който шофьорите няма да бъдат глобявани за липса на електронни винетки.

Още по темата

По официална информация 15 януари е датата, до която водачите няма да бъдат санкционирани, въпреки че трябва да карат с винетки. Според Манолова обаче срокът е "несправедливо и некоректно определен".

Той трябва да продължи до момента, в който системата за продажба на е-винетки заработи, така че гражданите да не биват глобявани, ако не изпълнят законовите изисквания, не по тяхна вина.

Омбудсманът отбелязва пет основни проблема, които се дължат на лоша администрация, която "се оказа неподготвена и за огромно съжаление не реагира своевременно и адекватно на случващото се".

Липса на пунктове за продажба на е-винетки на ГКПП, софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, изтеглени повече средства при банкови преводи при плащането им, липса на потвърждение при конвертиране на хартиен винетен стикер към е-винетка и нерегламентиран достъп до системата са слабостите, посочени в препоръката на Манолова.

Заради провала с е-винетките тази сутрин премиерът Бойко Борисов поиска оставката на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов, който малко по-късно я е подал пред регионалния министър.

Преди това заради проблемът, който продължава и до днес, премиерът разпореди двама ръководители в АПИ и един от съветниците на регионалния министър да понесат отговорност заради недобрата организация.

Като член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" бе освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа.

С постовете си се разделиха още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Коментари Напиши коментар

20

ИКОНОМИСТ

преди 5 месеца

МАЯ ВИНЕТКИТЕ СА ДОПЪ.НИТЕЛЕН НЕЗАКОНЕН ДАНЬК КОИТО ГО НЕМА В ДРУГИТЕ ДЬРЖАВИ АКО ИЗЛЕЗЕШ ИЗВЪН НАСЕЛЕНОТО МЯСТО ИМА ПП ---ПРОП ПУНКТ ПЛАЩАШ И ПОТЕГЛЯШ ----ТОВА Е ЕДНОКРАТНА ТАКСА У НАС Е----НАСИЛИЕ

19

Анонимен

преди 5 месеца

Вече е ясно , др. Радев , др. Нинова , др. Манолова реват в една тоналност, а именно колко е лошо правителството и ГЕРБ . Те са в състояние да запалят цялата Държава , но да дойде БСП и ген. Решетников на власт. Целта е България да излезе от ЕС и НАТО .

18

Анонимен

преди 5 месеца

Язе, това отиди да го обясниш в КАТ, след като ти вземат книжката за неплатени глоби, не на мен в коментарите на некъв жълт сайт.