Снимка: БТА

Без винетка ще се пътува и в бъдеще по Северната тангента на София. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет след заседанието на кабинета.

Още по темата

"Можем да си го позволим заради по-добрите приходи, надявам се да не се спекулира повече по темата", подчерта Борисов.

Казусът засяга пет района на Столична община – "Надежда", "Връбница", "Нови искър", "Сердика" и "Кремиковци", които са непосредствено разположени по протежението на Северната скоростна тангента. Желанието на Пътната агенция преминаването в участъка да се заплаща, предизвика напрежение сред живеещите в близките села.

"Независимо от логиката, независимо от принципа, че който кара повече, плаща повече, независимо от това, че всички искаме и е ясно, че едно е да поддържаш и да чистиш от снега две платна, които бяха по времето на социализма и при управлението на БСП, друго е да поддържаш 12 платна", разясни премиерът след среща с ръководството на АПИ.

Борисов настоя обаче местната власт да поддържа пътищата, които държавата е построила, а не само от Сдружението на общините "да се събират за по няколко дена в Албена".

"Като искате по 12 платна в градовете, ето, подаряваме ви ги, поддържайте ги, а не сега МРРБ и АПИ да се чудят как над 500 км магистрали по 6 платна да ги чистят и поддържат, колкото за две платна", нареди той.

Борисов даде и пример, че в съседните страни още с влизането се плаща такса, но няма оплаквания, че само това струва 15-20 лв. По думите му смисълът да се изграждат пътища е бил винаги в услуга на гражданите.

"Тази година започваме строителството от "Младост" до АМ "Тракия", продължението на Южната дъга. Ако е било лесно, комунистите да са направили не само до Правец магистралата, а дъги, тангенти, всичко останало", коментира министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase