Снимка: архив, Булфото

Всекидневно София осъмва с трафик. Бързащи хора, прелитащи коли... нерви.

От ранни зори Околовръстното шосе и булевардите "Цариградско", "Ботевградско" и "България" са като мравуняк.

Но освен на пътя, задръстване има и по... бус лентите

Между 5 и 10 на 100 от автомобилите си позволяват да минат бързичко по "България", като профучават по бус лентата на булеварда.

Така нарушителите получават приоритет с поне 10 минути по-бърз достъп до центъра, за сметка на чакащите в останалите две колони.

А за мнозинството, което спазва правилата, остава още един повод за горчиво усещане, че нарушителите са безнаказани и имат приоритет по софийските улици.

Шофьорите от градския транспорт споделят, че все пак лентата върши част от своята работа.

"Ако не беше тя, щях да съм закъснял с 20 минути, а сега съм почти навреме", посочва шофьор на автобус.

Християн Петков, директор на Центъра за градска мобилност, заяви пред bTV, че бус лентата на "България" намалява времето за придвижване на градския транспорт.

По думите му ако градският транспорт е точен и бърз, повече хора ще го използват, а това е мярка срещу замърсяването в София.

Полицията провежда акция срещу нарушителите от 8 сутринта на "България". Нарушителите са стотици, но тези които ще бъдат глобени тази сутрин са... единици. Защо?

Коментари Напиши коментар

62

гуми

преди 2 години

С кола ми излиза по-евтино да ходя на работа.

61

ДО 60

преди 2 години

Не лъжи хората - това е бус лента , и в цяла ЕВРОПА имат право да се движат само Автобуси , няма таксита и мотори и велосипеди и пешеходци .

60

Анонимен

преди 2 години

За пореден път ще ви дам пример как се решават тези проблеми в юго-западна Европа, по протежението на лентата има камери които снимат нарушителите и им пращат глобата .
Също такя в Бус-лентата се разрешава движение на мотори и таксита с пътник.
Целта на градската управа е да затрудни влизането в центъра на лични автомобили, за сметка на по бърз и удобен обществен транспорт.