Снимка: Bulphoto, архив

Мнозинството в парламента със 130 гласа "за" бутна ветото на президента Румен Радев върху увеличаването на данъка на старите коли, които замърсяват повече.

Така народните представители отново гласуваха да се промени начинът, по който се образува данъка на автомобилите.

С поправките при определянето на налога се добавя и екологичен компонент, който зависи от екологичната категория на превозното средство. Така на колите, които имат категория под Евро 3, ще се увеличи данъкът. Според управляващите става дума за поскъпване с около 20-30%, а мярката е част от усилията за подобряване на качеството на въздуха.

Още по темата

Президентът Радев обаче не се съгласи, че увеличението на данъка ще стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови и ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект.

Той наложи вето и върху текстовете в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се отлага реформата за таксата върху битовите отпадъци, въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България и върху промените в Закона за митниците.

Зад ветото на президента Радев застанаха само от БСП и ДПС. Според левицата промяната в данъка на автомобилите е необмислена и ненавременна и е срещу гражданите.

"Цялото управляващо мнозинство се движи в насрещното движение и то срещу своите граждани. За това говори реакцията на българските граждани и на президентската институция, която съвсем мотивирано ви върна като първокласници", каза Иван Иванов.

Според шефа на депутатите на ГЕРБ пък след изборите именно президентската двойка се "движи само в насрещното движение".

Червеният Крум Зарков настоя, че новият данък няма да подтикне хората да си купят нов автомобил, а това е само една нова такса.

"Хората нямат избор, купуват това, което имат възможност, за да ходят на работа. Все едно да накажете едно дете, на което са купили марципан, защото няма два шоколада", настоя Крум Зарков.

Той добави и че замърсяването не трябва да се бори само с увеличение на данъците, а и с политики като безплатен градски транспорт, кампании за съвместно пътуване и редовно миене на улиците.

Рамадан Аталай от ДПС също обяви, че ще подкрепят ветото на президента, тъй като наложеният данък не е справедлив.

Николай Александров от "Обединени патриоти" пък каза, че няма как да подкрепят вето, което има политическа цел, а не разглежда закона по същество. Той разкритикува и че се обсъжда само въпросът за данъка върху старите автомобили, а никой не говори за другите три точки, по които държавният глава е наложил вето.

Колегата му от НФСБ Йордан Апостолов също заяви, че ще отхвълят ветото, но добави че след това ще внесат поправки в закона, с които от начало не са били съгласни.

"Кое ще ощети повече гражданите? Вдигането с няколко лева на данъка, или санкцията на ЕК от 770 хил. евро на ден", запита той.

Веселин Марешки от "Воля" пък обвини червените, че се държат цинично и че аргументите им са измамни.

"Може ли някой от БСП да каже, че ако приемем ветото, хората ще живеят по-добре от утре. Това е измама, цинично поведение спрямо българите и затова няма как да го подкрепим", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase