Архив: Булфото

След повече от три часа дебати парламентът прие на второ четене промените, с които старите коли, които повече замърсяват въздуха, ще плащат по-високи данъци. С поправките в определянето на данъка на колите се добавя и екологичен компонент към досегашния имуществен.

Имущественият компонент се определя в зависимост от мощността на двигателя и годината на производството на автомобила. Екологичният компонент пък се определя в зависимост от екологичната категория, като най-голямо увеличение ще има при автомобилите с екологични категории Евро 1 и Евро 2 или тези без екологична категория. Когато в регистъра няма данни за екологична категория се приема, че превозното средство няма такава.

Още по темата

От БСП остро се противопоставиха срещу промените и настояха, че с вдигането на данъците на старите автомобили "бъркат в джоба на гражданите". Те признаха, че има проблем със замърсяването на въздуха, но настояват да се направят политики за справянето с проблема, а не да се налагат по-високи данъци на хората.

"Вие приемате изцяло бюрократичен подход към проблема и ще получите бюрократични резултати. Най-лесно е да бръкнете в джоба на хората", скочи Явор Божанков и добави, че не е отказана регистрация на нито един стар автомобил.

"70% от гражданитеще бъдат с по-тежък данък. Това са автомобилите на гражданите с по-ниски доходи - пенсионерите, които ги оставихте с пенсия 200 лева и те не могат да се купят електрически автомобил. Направете така, че всеки да има възможност да си купи такъв автомобил. Вие правите антиполитика и геноцид спрямо българските граждани", каза и соцдепутатът Иван Иванов.

Александър Иванов от ГЕРБ  пък настоя, че новият компонент при образуването на данъка не е санкция към по-старите автомобили, а към тези, които замърсяват околната среда.

"Мярката не е фискална, а екологична и здравна", каза той.

Шефката на комисията по околната среда Ивелина Василева пък цитира данни на Световната здравна организация, според които на година умират над 7 млн. души.

"Трябва да въведем принципа "замърсителят плаща", за да стимулираме използването на екологично чисти автомобили", каза тя.

Червеният Георги Свиленски обаче се усъмни, че увеличаването на данъците на старите автомобили, ще накара собствениците си купят нови.

Павел Шопов от "Атака" също се обяви против въвеждането на екологичния компонент. Според него така се заличавали впечатленията от най-добрия бюджет досега. Шопов призова колегите си от ГЕРБ да се консултират с висшето си ръководство преди да гласуват тези промени.

"Ако този бюджет не е каца с мед, то той е една голяма делва с мед. И на този мед вие сипвате две лъжички катран. Защо? За няколко милиона лева повече!", скочи атакистът.

От "Атака" бяха предложили и шофьорите на коли с газова уредба да имат намаление на данъка с 50%. От ГЕРБ, ДПС и "Воля" обаче не подкрепиха предложението.

Коментари Напиши коментар

363

Щерю

преди 6 месеца

Сбъркан свят - системата на капитализма и световната глобализация постепенно те прави социално слаб и след това те и наказва, че си бил такъв! Че да не би НАРОЧНО да караме стари коли?!?

362

Анонимен

преди 6 месеца

До Половинчато решение Двутактови автомобили в България вече почти няма. И да има не са повече от 1000 които със сигурност не се движат ежедневно. На тез 1000 собственици за държавата не е проблем да им подари по една екологична кола щом това е големият проблем. Няма ни ги горите които са белите дробове , всички се изсече и изнесе с огробна печалба в нечии джобове.

361

Екогражданин

преди 6 месеца

До другарите парламентаристи!
(Не)уважаеми народни избраници, аз като съвестен данъкоплатец и екопривърженик, се обръщам към вас със следния призив.
Имам си една мечта - да карам чисто нов екологичен автомобил. Затова, моля, от този месец заделяйте по 10% от месечните си възнаграждения/заработки, за да сменя стария си автомобил с нов електроавтомобил.
Предварително съм ви благодарила като съм изгубила от личното си време да гласувам за вас и като ви плащаме незаслужените заплати.