Снимка: Reuters

133 хиляди "терористи" се движат из пътищата на България, сочи доклад от национално проучване, организирано от водещ застрахователен брокер.

Джигитите са 5,5% от всички активни шофьори, които у нас 2,4 млн.

Според признанията на водачите често им се случва едновременно да шофират агресивно, по-бързо от разрешеното и да губят концентрация зад волана.

Още по темата

Любопитното е, че това са както мъже, така и жени, с високи доходи, на възраст от 40 до 49 г. 10% от всички са софиянци.

"Самите те се определят като рискови водачи, това поведение е осъзнато. Нещо повече – вероятно този начин на шофиране им доставя удоволствие. Тези водачи са недобросъвестни по природа. Вероятно целенасочено влизат или дори създават конфликти на пътя", пише в доклада.

36% от шофьорите, или около 857 000, признават, че се разсейват зад волана. Правят го най-често жени, шофьори на възраст над 60 г., столичани, собственици на коли с малки двигатели и тези, които сядат зад волана предимно през уикенда.

32%, или около 773 000 водачи, признават, че са шофирали агресивно. Те са най-често мъже в активна възраст, с по-ниско образование, мощни коли, стаж между 4 и 20 г., както и такива с повече от 2 наказания за нарушения годишно.

Всеки трети шофьор признава в анкетата, че е санкциониран поне веднъж през последната година - 17% за превишаване на скоростта, 15% за неправилно паркиране, 8% за говорене по телефон, колан и неправилно превозване на дете, 5% за неправилно изпреварване.

"Проучването доказва, че проблемът няма да се реши само с глоби. Шофьорите се разсейват, агресивни са, затова грешат и това е от липса на знания и умения. Затова е необходимо и обучение на участниците в пътното движение - от раждането до края на живота", обобщи инж. Алекси Кесяков, секретар на Държавната комисия за безопасност по пътищата към МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase