Изкуственият интелект, с който са оборудвани електромобилите на Tesla, често бе критикуван в медиите за грешките, които допуска. Оказва се обаче, че системата Autopilot наистина може да измъкне автомобила и неговия водач от опасна ситуация и по този начин дори да спаси човешки живот.

На един от каналите в YouTube, посветен на автомобилите Tesla, се появи именно такова видео. В него собственик на Tesla Model 3 разказва за пътен инцидент, като показва и видеозапис от него. Ясно се вижда, как електромобилът се движи по прав участък на пътя, когато е засечен от Toyota Yaris. Малката японска кола се вмъква между два автомобила, като според водача на Tesla-та, само бързите действия на електронната система предотвратяват катастрофа.

Студиото Crash Animation Studios се е заинтересувало от случая и пусна в интернет собствено видео, в което с помощта на компютърна графика анализира инцидента. Според анализаторите от студиото, Model 3 се движи със 100 км/ч, а скоростта на Toyota Yaris е около 130 км/ч.

Твърди се, че в тази ситуация инцидентът е избегнат само заради автопилота на електромобила. Електронната система реагира за 0,4 секунди и успява да осигури разстояние между двете коли от половин метър. В случая човек би реагирал най-малко за секунда, което със сигурност ще доведе до катастрофа. А при тази висока скорост последствията от може да бъдат фатални.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

 

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 7 месеца

До 35
Не всички сме свръх човеци, че да реагирам и за хилядни...

35

Анонимен

преди 7 месеца

Откъде пък решихте, че на човек ще му трябва секунда? Опитен шофьор реагира за стотни, дори за хилядни, да не говорим, че електрониката няма периферно зрение, за останалите сетива да не говорим.

34

Анонимен

преди 7 месеца

До 33, ускори Ла е, за да си даде екстра 0.5 секунди и да избегне удар с черната кола.