Снимка: Архив, Reuters

Над 50% по-скъп данък за коли на възраст над 20 г. от догодина.

Сметките са направени според предложената от финансовото министерство нова схема за облагане на превозните средства, която бе публикувана за обществено обсъждане миналата седмица.

Според новите текстове за пръв път се въвежда екокомпонент в налозите за автомобили. Данъкът се изчислява спрямо мощността на автомобила, а след това сумата се умножава по коефициент за възрастта на колата. Той съществуваше и досега, но беше с по-различни стойности.

Още по темата

След това полученият резултат се умножава по екокомпонент – коефициент за екологична категория, пише "24 часа".

Най-ниски са стойностите за автомобили категория "Евро 6", който е 0.40-0.60. Това означава, че коли, които изпълняват този съвременен еко стандарт ще плащат до 60% по-нисък данък. Само за сравнение, автомобили първа еко категория са с двойно и дори тройно по-голям коефициент – 1.30-1.40. 

За колите над 20-годишна възраст добавянето на двата компонента вдига данъка значително. За автомобили със 100 конски сили сега се плаща най-малко 110 лева данък. С промените, обаче, сумата може да достигне до 170 лв. Отпада и досегашната отстъпка, която се даваше за наличие на катализатор.

Намаление ще има за колите на възраст между 10 и 15 г. За по-мощна кола с двигател с 235 конски сили, която се движи в София, данъкът към този момент е 404 лв. Догодина сумата ще падне до 360 лв.

Мощните коли, обаче, ще плащат доста повече. Тези, които имат двигатели с над 328 конски сили, ще се облагат от 2.10 до 6.30 лв на конска сила. Толкова високи стойности се въвеждат за пръв път в закона.

Според промените колкото по-малко замърсява колата, толкова по-голяма отстъпка от данъка ще има. Това е валидно за автомобили с екостандарт минимум "Евро 4" - тоест произведените след 2006 г. За тази категория данъкът може да падне с 20%.

Въвеждането на екологичния компонент компенсира донякъде досегашната практика, при която собствениците на нови коли плащаха далеч повече, въпреки че превозните им средства замърсяват въздуха най-малко.

Коментари Напиши коментар

255

Skk

преди 6 месеца

Аз 20 годишна кола да пуши не сем видял. Обаче 5-10 годишни дизели виждам всеки ден.

254

Георги Петков

преди 6 месеца

Хора, данъците не са скъпи или евтини. Данъците и цените са високи или ниски.
Скъпи или евтини са стоките и услугите. Нека пишем и говорим езика си правилно.
С уважение: Г. Петков

253

Бат Бойко

преди 6 месеца

И още нещо - "новите коли" които се вкарват от европа са още по голяма скрап от тези дето се карат в момента . Много по амортизирани са ,всички еко системи като FAP DAP и тем подобни глупости отдавна се се прецакали и заминали и като се вкарат тука се почват манипулации с изолиране на тези системи .А кажете ми колко екологична може да е такава кола та ако ще и 2015г. да е модела . На всички ни е ясно че в България се вкарват коли с проблем за максиламна печалба .