Снимка: Facebook

Вълна от недоволство се надигна във форуми и социални мрежи след като станаха ясни новите цени на полиците "Гражданска отговорност".

"Основната причина, която се опитаха да ни пробутат, е решението на ВКС. Опитаха се да ни внушат, че решението идва от Съда. Но има доклад на КФН, който показва, че парите, които се събрат, не са достатъчни за изплащане на обезщетенията. Би трябвало да имаме 12% по-малко пари за изплащане на обезщетения, но застрахователите твърдят, че са изплатили с 35 милиона повече. Кой казва истината и кой брои като Хитър Петър?", попита Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Още по темата

Според изпълнителния директор на застрахователно дружество Евгени Игнатов има намаляване на бройката на загиналите по пътищата, но за да бъде проследен реалният тренд, трябва да се борави с официалния европейски индекс.

"Спрямо него България изобщо не може да се похвали. Страната ни за 2016 г. е с индекс 122, а добрите практики в Европа са със стойности около 60. Смисълът на "Гражданската отговорност" е да утеши болките и страданията на пострадалите от пътните инциденти", поясни той.

"Българското правителство брои жертвите по пътищата и ни казват, че намаляват. Всеки брои и интерпретира както си поиска. Това е политическо решение. Българите не са готови да платят реалната цена на ГО. Асоциацията на българските застрахователи са длъжници на обществото. Техният търговски интерес е да има по-малко жертви, за да имат по-голяма печалба", подчерта Милчев пред Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че застраховките и обезщетенията в България са изключително ниски, защото се изплащат по политическа линия. Никой не иска да изведе реалната статистика, заключи той.

Само преди два дни Светла Несторова, която е председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи, обави в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria, че не само те, но и от Комисията по финансов надзор ясно демонстрират в доклад, че примиете по "Гражданска отговорност" са недостатъчни.

"Те не могат да покрият реалния размер на риска, както и настъпващите щети. Какво се случва, когато се продава под себестойност, можем да видим при казуса с "Олимпик", когато една такава компания има бизнес и рисковите премии не са достатъчни, това са последствията", настоя Несторова.

Тя посъветва българските шофьори внимателно да избират застрахователите си, като се интересуват от тяхната платежоспособност, като информацията за това от две години насам е публична.

Затова Светла Несторова посъветва да избираме български застрахователи.

"Те в рамките на Българския гаранционен фонд и на родната законодателна рамка, овъзмездяват по-бързо. В България гарантирани са не само полиците "Гражданска отговорност", но и застраховките "Живот", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase