Снимка: Tata

Индийската автомобилна компания Tata Motors обяви, че през 2019 г. спира производството на модела Nano заради слабите продажби. Преди години моделът се прочу като най-евтиният автомобил в света.

По данни на Bloomberg през юни тази година е произведена само една бройка Nano, а износът е нулев. За сравнение, през същия месец на миналата година 275 екземпляра на миниатюрния хечбек слязоха от поточната линия, а 25 от тях напуснаха Индия.

Агенцията отбелязва, че спадът на интереса към евтината кола се случи на фона на ръста на автомобилния пазар в Индия (+ 38% през юни). По този начин местните потребители са се оказали по-съзнателни и при избора на нов автомобил вече не се ръководят единствено от цената.

Tata Nano се появи на индийския пазар през 2008 г. на цена от 100 000 рупии или около 1500 долара. С течение на времето цената се увеличи до 236 447 или 3435 долара. Автомобилът е снабден с 0,6-литров двуцилиндров двигател с мощност 38 коня и 51 Нм въртящ момент.

През 2015 г. моделът претърпя фейслифт и получи роботизирана трансмисия.

Всъщност, почти от самото начало Nano се сблъска с производствени проблеми, както и с  лоши резултати от краш тестовете и честите случаи с внезапното запалване на автомобилите.

Още снимки на Tata Nano вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase