Снимка: Investor

Мита на САЩ върху вноса на европейски автомобили и автомобилни части могат да струват на американската икономика между 13 и 14 млрд. долара, пишат от Investor, цитирайки БТА.

Налагането на подобни тарифи ще окаже сериозно въздействие върху икономиката на САЩ, предупреждават от европейската комисия. Според вътрешен анализ „допълнителни мита от 25% за автомобилите и автомобилните части на първо място ще окажат негативен ефект върху брутния вътрешен продукт на САЩ.“

Самият президент Доналд Тръмп заплаши неотдавна вноса на европейски автомобили в страната, ако Брюксел не оттегли митата и другите търговски бариери, наложени в ескалиращия търговски конфликт.

Европейските автомобилостроители са произвели в САЩ 2,9 милиона коли, което се равнява на 26% от американското автомобилно производство, миналата година, уточнява документът на ЕК.

Производството на компании, притежавани от европейски собственици в САЩ, достига 16% от националното производство или 1,8 милиона автомобила. Документът напомня на Вашингтон, че европейските компании, които произвеждат в САЩ, често внасят необходимите части за американските им заводи и изнасят голяма част от крайното производство. По този начин те допринасят значително за подобряване на търговския баланс на САЩ, който е приоритет за администрацията, подчертава ЕК.
Освен това Еврокомисията посочва, че налагането на вносни американски мита за европейските автомобили може да предизвика контрамерки от търговските партньори на САЩ.

Още икономически статии четете на сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase