Снимка: Twitter

Властите в Саудитска Арабия разследват репортер за неприлично облекло. Жените в страната вече могат да шофират, а с това са една идея по-близо до свободата си в консервативната страна.

На видео се вижда как телевизионният журналист Ширин ал-Рифайе от дуабайската телевизия се появява пред камерата с леко разкопчан шлифер.

Отдолу се вижда останалата част от облеклото на жената – блуза и панталон.  Това обаче предизвиква скандал – поведението и е сметнато за непристойно.

Репортажът на Ширин ал-Рифайе по повод отпадането на забраната жените в страната да шофират стана интернет сензация и това възмути консервативните граждани в страната. Стотици саудитци споделят видеото с хаштаг на арабски "гола жена шофира в Рияд", пише "Дарик".

Жената, обаче, никак не е гола (според критериите на съвременното западно общество), а ал-Рифайе отхвърли всякакви обвинения за неприлично поведение.

Още по темата

В неделя саудитския крал Саламан издаде указ, с който позволи на жените в страната да шофират. Това е историческо постижение за мюсюлманките и сложи край на консервативното ислямско кралство, което е известно с многобройните си ограничение спрямо жените в Саудитска Арабия.

Кралството беше единствената страна в света, където жените нямаха право да карат кола. Така се появи и първата жена, която ще тества болид на Формула 1 по време на състезанието Гран при на Франция на 24 юни.  По този начин бе ознаменувана историческата отмяна на забраната.

Все още, обаче, жените в Саудитска Арабия ще трябва да извървят дълъг път, за да затвърдят правата си заради консервативния начин на мислене на голяма част от населението в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase