Снимка: архив, Булфото

Неправилно изпреварване на няколко коли амбицира четирима младежи да създадат приложение, благодарение на което са санкционирани над 5000 шофьори.

През октомври 2014 г. Христо Борисов бил задминат нерегламентирано и на светофара отишъл да почука на стъклото на нарушителя. Шофьорът толкова се стъписал, че се заключил в колата си и вдигнал всички прозорци, пише "24 часа".

Още на следващия ден 27-годишното момче разказало на приятелите си - братята Стоян и Иван Митови и Тодор Лилков. Четиримата решили да създадат мобилно приложение, на което да се качват нарушения. "Идеята е, че ако покажеш на тези хора, че са сбъркали, те ще се коригират", разказва Тодор, който е от създателите на "Гражданите". Приложението работи за андроид iOS, има и версия за компютър и може да бъде разгледано от сайта gragdanite.bg.

Момчетата работили по проекта в свободното си време. Иван и Христо се занимавали с техническата част, а Стоян и Тодор - с комуникациите и общуването с институциите. Разработката отнема 3 месеца и приложението е готово през февруари 2015 г. В него освен сигнали за пътни нарушения се качват и такива, свързани с общината. Момчетата се срещнали със столичния кмет Йорданка Фандъкова, която веднага откликнала. Малко по-трудно било да убедят Пътна полиция в София, но и оттам се съгласили да си сътрудничат, след като видели потенциала.
Подаването на сигнал става лесно. Човек се регистрира, вкарва личните си данни и качва снимка. Важно е на нея да се виждат както цялото нарушение, така и регистрационният номер на автомобила.

Интересното е, че не е задължително сигналът да бъде изпратен до контролните органи. Момчетата са добавили опция сигналът да бъде качен, за да може нарушителят да го види и да се извини. За да разбере, че е хванат в прегнешение, човек качва регистрационния си номер  приложението и получава известие, ако е хванат в крачка. За 3 години извинилите се прегрешители са 3000. Сред тях е и майката на Тодор, която била снимана още в първите седмици на приложението.

След извинението кадърът се премахва. Ако човек иска да стигне до санкция, избира опцията сигналът да отиде до отговорните институции. Тогава се попълва електронна бланка, на която трябва нарушението да е описано подробно. Използва се и електронен подпис, а ако човек няма такъв, трябва да я принтира и подпише и сканира, след което да я приложи към сигнала си.

Снимките с нарушенията момчетата носят 2 пъти седмично в столичната Пътна полиция. В провинцията ги изгращат електронно. "Предимството обаче е, че за подателя на сигнала всичко се случва електронно", обяснява Тодор. По думите му бланката може да бъде използвана като показания и да не се налага органите на реда да го викат за свидетелски показания. Всичко обаче зависи от конкретния полицай и от нарушението.

От 86-те хиляси сигнала около половината са за неправилно паркиране. От октомври м.г. вече по-често се получават и такива за грешно изпреварване. Тогава момчетата пускат приложението опция за качване на видео. Така в началото на май благодарение на приложението до смолянската Пътна полиция стигна сигналът за шофьора, който нагло изпреварваше на пътя Чепеларе-Асеновград. Видеото беше заснето от Кръстина Димитрова. 66-годишният шофьор на опел опита на няколко пъти да изпревари на непрекъсната линия и без видимост, а в насрещното идваха няколко коли.

Засега момчетата нямат статистика колко са сигналите с видео, тъй като опцията е сравнително нова и още не я следят. Наказаните от приложението обаче са около 5000.

Коментари Напиши коментар

148

Анонимен

преди 1 година

Моля, обърнете внимание на правописа!
Недопустимо е в няколко реда да е пълно с грешки!6

147

Анонимен

преди 1 година

Поредните грешки на природата, сътворили поредната идиотия! Това сме ние, държава от предатели и доносници! Срахливи олигофренчета на Интернет поколението! Но виновните сме ние, че ги създадохме! Да се върне казармата! По- ужасното е колко много мишки ги подкрепят и одобряват! Държава от промити мозъци, смятани, че трябва да се козирува, на всичко, що е закон! Шушумиги, новите павка корчагиновци, предаващи бащите си! Днес топиш този, утре онзи... после приятел, брат... Браво, браво!

146

Анонимен

преди 1 година

Е ! ПЪЛНИ ИДЙОТИ! Е НЯМА ТАКИВА ПОДЛИ ДУШИ! А ТЕ ГЛОБЕНИ ЛИ СА?
ТЕ СВЕТЦИ ЛИ СА? Е НЕ ! НЕ МОЖЕ ДОНОСНИЧЕСТВОТО ДА Е В КУЛТ!! НЕ!