Bloomberg TV Bulgaria

Съвсем логично и напълно нормално е навлизането на електромобилите на пазара и смяната на изкопаемите горива в задвижващите системи на автомобилите. Това каза Калоян Желев, автомобилен експерт, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Преодоляването на изкопаемите горива в задвижващите системи на автомобилите е въпрос на време. Това да изкопаваш изчерпаем природен ресурс, който да преработваш и след това да изгаряш само за да се движиш напред, е доста примитивно от технологична гледна точка и подлежи на изживяване както въглищата в железопътния транспорт.

Според Желев електромобилите ще заменят конвенционалните автомобили, тъй като технологията при производството им е най-напреднала и най-близо до масовото производство. Той отбеляза още, че развиването на зарядната инфраструктура е не по-проста и по-евтина задача от това да се развие и въведе в производство самият продукт и посочи това като една от причините, поради които навлизането им се бави.

Като основен плюс за Китай при спрягането на страната за водещ производител на електромобили, Желев посочи историческият шанс да прескочат конвенционалната автомобилизация и да преминат директно в електрическата. Страната има възможност, финанси и мащаб да мисли в тази посока и вече го прави, добави още той.

Според експерта Tesla има предимно рекламна роля за продукта.

Tesla са твърде малки за една много сложна индустрия, в която размерът е от изключително значение. По тази причина веригата на доставките им е много дълга и твърде скъпа.

Като колосален Желев определи търговския дисбаланс между САЩ и Европа и в голяма степен това се дължи именно на автомобилите, тъй като вносът на автомобили от Европа към САЩ е значително по-голям, отколкото този на САЩ към Европа, отделно има множество европейски компании, които имат заводи там. Срещу този дисбаланс САЩ се бори с икономически мерки и митнически бариери. Според него Тръмп има намерение да изпълни всичките си предизборни обещания, като смята, че това ще му гарантира втори мандат.

България не може да се похвали със стратегия и национално структурирана мисъл по проблема, каза Желев. Символичен е броят на електромобили в автомобилния парк на страната.

Повече по темата на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 5 години

Много точна статия! Това е рядкост.

9

Anon

преди 5 години

Всичкия литии е в Китай...

8

Майтапчия

преди 5 години

Чувствам,че бизнеса с репатраците ще се разрасне....