Повечето системи, които сега се предлагат като опция или за по-високите нива на оборудване при новите автомобили в Европа, ще станат задължителни от 2021 г. Това съобщава британското издание Auto Express.

Новото правило предстои да бъде одобрено от Европейската комисия, като чиновниците са готови със списък от системи, с които трябва да бъде оборудван всеки нов автомобил, слизащ от конвейра. Сред тях са система за автоматично спиране, камера за заден ход (или парктроник), система за разпознаване на умората у водача, а също така и подобрени предпазни колани и повишена защита при страничен удар.

Освен това в ЕК замислят след 3 години в автомобилите да бъде вграден задължителен алкотестер, който проверява състоянието на шофьора, а също така и регистратор на повредите.

Предвижда се още система за защита на пешеходците и велосипедистите при удар, а също така и функция за оставане в платното и предупреждение за превишение на скоростта.

Предполага се, че новите изисквания ще засегнат като леките коли, така и камионите. Според европейските чиновници въвеждането на новите мерки ще спасява от смърт по 7300 души на година за периода 2020-2030 г., както и по 38 900 случая на тежки наранявания годишно.

Засега няма официална реакция от производителите. Приемането на новите стандарти обаче със сигурност няма да се хареса на част от клиентите, тъй като то ще доведе до повишаване на цената на автомобилите.

Още новини за автомобилите четете в AutoMedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase