Снимка: flickr

Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов обяви, че въвеждането на регистрационен режим за всички автосервизи е важна стъпка за подобряването на пътната безопасност.

По думите му, тази промяна е залегнала в проекта на новия Закон за пътните превозни средства, който регламентира изискванията към пътните превозни средства, условията и реда за тяхното одобряване, регистрация и проверка на техническата изправност, както и правилата, по които ще работят техническите служби и пунктове.

Попов посочи, че ще бъде създаден публичен регистър на сервизите с пълна информация за местонахождението, служителите и тяхната квалификация, като е предвидено сервизите да дават минимална гаранция за извършените ремонти.

Още по темата

"Паралелно с това ще се надгради регистърът на техническите прегледи, като ще се създаде електронен технически паспорт, в който автосервизите и техническите пунктове ще отразяват всички ремонти, технически проверки, промени в конструкцията и регистрирани произшествия. Така ще може да се проследи реалното състояние на всеки автомобил", настоя той, цитиран от БТА.

Според него в закона са разписани подробно изискванията за извършването на сделки с автомобили и промяната на собствеността, като се въвежда регистрационен режим при продажбата на нови или втора употреба резервни части.

По думите на зам.-министъра целта на тези промени не е да се затварят сервизи, а всички да излязат на светло и да работят при еднакви правила и контрол, което ще доведе до по-ясна регулация на сектора и ще намали нелоялната конкуренция.

Законодателното предложение предвижда още всички автобуси, които извършват междуселищни превози на разстояние повече от 30 километра да бъдат оборудвани с колани за пътниците.

Към момента изискването е пътниците да слагат колани само ако в автобуса има такива, но по думите му коланите са изключително важни за спасяването на човешки живот и за това е нужно всички автобуси да имат такива.
 

Коментари Напиши коментар

13

hoho

преди 2 години

И да разкарат всички барутници и талиги от пътя...дори да въведете такъв режим какво гарантира че няма да има фиктивен технически преглед?

12

гого

преди 2 години

абе как всичко по западен образец само по беднотия сме си все диви балканци....що там не променят...

11

:):)

преди 2 години

ето от къде да цоцат още, пък той сервуза от нас ще си го вземе....