Снимка: Reuters

Изданието Auto.Rambler направи класация на 10-те неща в автомобилите, които най-много дразнят техните собственици или шофьори. В рейтинга влизат цвета на машината, някои от екстрите и дори рекламите на коли.

На първо място, според експертите, е сивият цвят, който е сред най-разпространените сред съвременните автомобили. Проучването показва, че повечето производители умишлено не предлагат голям брой цветове, а ако го правят, то те са като опция и се заплащат допълнително.

Втората позиция е за заучените фрази в рекламите, с които производителите се опитват да привлекат нови клиенти. Изследването показва, че те понякога изпълняват противоположната функция, тоест отблъскват кандидат-купувачите.

В тройка влизат и сложните система на управление. В повечето съвременни автомобили тяхното управление е поверено на малък брой бутони и сензорни екрани. Някои от екстрите се добавят допълнително и така в салона се появяват допълнителни елементи, датчици, екрани и тем подобни. А всички те отвличат вниманието

На четвърто място е поставен необичайният лост на скоростна кутия, която дразни редица собственици на автомобили. "Джойстикът" и "шайбата" напоследък заменят стандартния лост и често предизвикват трудности при превключване на предавките.

В петицата се нарежда и безшумният автомобил, който се счита за много комфортен, но именно това притеснява голям брой от водачите, тъй като са принудени да следят оборотомера през цялото време.

Сред дразнещите шофьорите веща попадат още автономните системи за придвижване, системата „старт-стоп”, изключваща двигателя при всяко спиране, както и системите Apple CarPlay и Android Auto, които често дават бъгове.

Експертите посочват още кросоувърите, които вече омръзват на голяма част от автомобилистите, въпреки че пазарът показва нещо различно. Десетка приключва с посещението в сервиз за техническо обслужване, което понякога се проточва по-дълго от очакваното.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase