Снимка: AutoMedia

Много водачи в Европа карат с неподходящи гуми, показва ново изследване, извършено по поръчка на Nokian Tyres.

Най-големите прегрешители са във Франция, където цели 44% са склонни да карат с "грешни" според сезона гуми – цели 44%. За жалост, България се нарежда на второ място по този показател – всеки трети нашенец, или 34%, са склонни да шофират с летни гуми през зимата или обратното.

Още по темата

Най-педантични в това отношение се оказват германските шофьори – само 23% от тях признават, че шофират с неподходящи за сезона гуми. В останалите държави от допитването – Румъния, Италия, Чехия и Полша, стойностите са между 23 и 44 процента.

На въпрос какви гуми най-често ползват – сезонни (летни или зимни) или всесезонни, отговорите варират спрямо държавата. Според изследването, във Франция и Италия широкопопулярни са всесезонните, докато в останалите държави шофьорите държат на отделен комплект летни и зимни.

В България цели 91% смятат, че трябва да сменят комплектите сезонно и едва 9% разчитат на всесезонни.

Когато избират гуми, повечето анкетирани посочват, че най-важно е качеството, след това цената и на последно място дали моделът е екологичен и щадящ природата. По този показател шофьорите в Централна Европа са единодушни и гледат качеството преди всичко – едва ¼ от хората гледат първо цената.

Изненадващо, но българите са с най-нисък процент в това отношение от всички анкетирани – едва за 23% най-важна е цената. Оказва се, че българинът има и най-екологичното мислене – цели 13% се интересуват колко щадящ природата е конкретният модел гуми.

В последните години все повече шофьори осъзнават, че в дългосрочен план премиум гумите се изплащат и в края на жизнения си цикъл се оказват по-евтини и по-безопасни от евтините. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase