Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предложи днес промени в правилата за начисляване на ДДС, които целят да сложат край на някои схеми с неплащане на данъка.

Сред тях са вносът на автомобили и на стоки от трети страни, които се използват масово за избягване на налозите и така ощетяват хазните на страните членки и на европейския бюджет.

Според плановете, които трябва да бъдат одобрени от Европарламента и от страните членки, служителите на Еврофиск – европейската мрежа за борба с данъчните измами, трябва да получат достъп до информацията за регистрация на автомобили в държавите членки. Така агентите на ЕС ще могат да следят дали нови или сравнително нови коли, при които ДДС се дължи върху цялата сума, не се записват като продадени втора ръка в друга държава от ЕС. При този вариант ДДС се дължи само върху печалбата.

Друго предложение се е прицелило в схемите, свързани с реекспорта на стоки, внесени от държави извън ЕС. По силата на специален режим стоки, които пристигат от страни извън ЕС, с крайно местоназначение в една държава членка, могат да влязат в ЕС през друга, преминавайки транзитно през нея. Тогава върху товара не се дължи и ДДС, тъй като данъкът се начислява, когато стоките стигнат до крайното си местоназначение. Еврокомисията смята, че това облекчение за общия пазар се използва от някои вносители, които продават на черния пазар вече внесените в ЕС стоки и така си спестяват дължимия ДДС. Информацията за реекспорта и транзитния внос ще стане част от сведенията, които данъчните служби в Съюза ще си обменят и така ще следят дали целият внос се облага според важащите данъчни правила.

Предвижда се и разширяването на обмена на информация по данъчни въпроси. Националните власти например ще получат възможност да проверяват в базите данни на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), на Европол и на Европейската прокуратура свои подозрения за укриване и неплащане на данъци. Така ще се улесни засичането на трансгранични измами, които заради слабата координация сега, често остават непреследвани.

Очаква се във вторник финансовите министри на ЕС да приемат и черен списък от държави, данъчни убежища, в които компании и частни лица прехвърлят доходите си, за да избегнат плащането на данъци. Списъкът ще бъде препоръчителен и ще съветва инвеститорите да ги заобикалят. Противно на призивите от влиятелната неправителствена организация „Оксфам“ и други в него да се включат и държави, които поощряват офшорните компании, като Кипър, Люксембург, Ирландия и Швейцария, те няма да попаднат в списъка. Говорител на Европейската комисия заяви, че четирите държави отговарят на всички европейски стандарти за прозрачност във финансирането. В него обаче ще намерят място страни като Панама, Каймановите острови и Бахамите, които бяха наскоро замесени в скандали за укриване на доходи, които засегнаха политици и известни личности, дори британската кралица Елизабет Втора.

„Не всички дейности, които се извършват в данъчните убежища, са незаконни, но има обществен морал и етика. И ако някои практики противоречат на морала, то законът трябва да се промени“, заяви финансовият еврокомисар Пиер Московиси, които е вносител на промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase