Снимка: архив Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли предложението на социалдемократите за въвеждането на квоти за електрически автомобили в Европа, съобщи Ройтерс. По думите й прилагането на такива таргети би било прекалено сложно.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц, който е основният опонент на Меркел на изборите на 24 септември, призова в петък за такава квота – и в Германия, и в Европейския сюъз. Според него така индустрията ще бъде насърчена да създава иновации.

"Не мисля, че квотите за електромобили са били добре обмислени", каза Меркел пред поддръжници на Християндемократическия съюз (ХДС) в Дортмунд.

"Тогава в Европа ще трябва да преговаряме векове наред. Какво ще правим, ако квотата не се спазва? Няма да могат да се купуват автомобили на гориво?", посочи германският канцлер. Меркел призова за по-широка стратегия, която да помогне на автомобилната индустрия да направи прехода към производство на електромобили.

"Трябва бързо да създаваме иновации. Където компаниите не могат да се справят сами, правителството трябва да застана зад тях и паралелно да стимулира развитието", допълва тя.

Автомобилната индустрия в Германия е най-големият износител и осигурява около 800 хил. работни места. Политиците обаче се опасяват, че автопроизводителите не успяват да инвестират достатъчно в нови технологии и инфраструктура и тревогите се натрупват от избухването на скандала с вредните емисии във Volkswagen.

За още новини посетете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase