Снимка: архив, Reuters

Концернът Volkswagen Group постигна договорка с американските власти относно плановете за ремонт на автомобили от марките Volkswagen и Audi, които се оказаха замесени в скандала с манипулираните дизелови двигатели, съобщава The New York Times.

Агенцията за опазване на околната среда и Съветът на Калифорния по въздушните ресурси одобриха плана на германския производител за подмяната на софтуера на няколко модела, които по-рано бяха уличени в повишени нива на отделяните от двигателите им вредни емисии.

Става дума за 326 000 автомобила, които предстои да бъдат привикани в сервизите на дилърите на Volkswagen. Промяната при тях няма да засегне само препрограмиране на софтуера на 2,0-литровия дизелов мотор, а ще включи и смяна на катализатора.

Засегнати са следните модели: VW Jetta TDI (производство 2009-2014), VW Jetta SportWagen TDI (2009-2014), VW Golf TDI (2010-2014), VW Beetle TDI и VW Beetle Convertible TDI (2012-2014), и Audi A3 TDI (2010-2013).

Американските власти са уверени, че след ремонта автомобилите ще запазят своя голям ресурс, но разходът на гориво при всички тях ще се повиши с около 0,5 литра на 100 км.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 4 години

На моя реално му засичам с 0.5 нагоре. Излиза средно 4.2 а по метода на пълния резервоар е 4.7 при смесен цикъл. Но не бих отказал нов катализатор. Лошото е , че само хАмериканците обезщртяват. Тук в Европата сме второ качество.

4

Анонимен

преди 4 години

Половин литър на 100 км...голяма работа!Че той климатроника харчи литър гориво на час, дай да спрем и него...

3

Разход

преди 4 години

Повищаването на разхода с 10% ще увеличи замърсяването логично с 10%. Излиза че всичко е фарс за да се притисне Германия и да се подпомогне умиращата автомобилна американска индустрия.